23948sdkhjf

Självgående avfallsstationer vinnare i innovationstävling

Under ett Almedalsseminarium med rubriken "Delningsrevolutionen och morgondagens avfallssystem", presenterades vinnaren i en innovationstävling, där uppgiften var att utveckla förslag för framtidens avfallshantering i den täta, hållbara staden.
Vann gjorde Tyréns Malmö bidrag "Tur&Retur", som bygger på ett enkelt vardagsflöde, ett stadsrum med många funktioner och modern teknik. En viktig del i det vinnande förslaget är att lyfta fram avfallshanteringen i stadsmiljön och göra den attraktivare. Detta åstadkoms med en formgivning och funktion som tilltalar människor. Alla hushåll förses med behållare av återvunnet gummi, som ersätter plastpåsar och andra förvaringslösningar, och behållarna med avfall lämnas i stationer som finns i närmiljön. en del av stationen är mobil och förflyttar sig själv, då den känner att det är dags för tömning, utmed en slinga till en uppsamlingscentral.

- I den täta, hållbara staden ska många funktioner rymmas på en begränsad yta, samtidigt som vi människor kräver alltmer service i vårt närområde. I vårt bidrag ersätter vi det traditionella miljörummet med en självgående avfallsstation i gatumiljö. På så sätt frigör vi yta på innergårdar och i bostadshus. Lösningen skapar även plats för att bygga återbrukscentraler i utkanten av kvarter, säger Britt-Marie Fagerström, miljökonsult på Tyréns.

- Avfall är en viktig del av vår vardag och en stor pusselbit i hållbarhetsfrågan. De visionära bidragen i tävlingen har gjort juryuppdraget väldigt spännande, säger Milan Obradovic, Malmös kommunalråd, som också varit en av jurymedlemmarna.

bakom tävlingen stod Malmö stad, Kretslopp och Vatten Göteborgs Stad, VA Syd, MKB Fastighets AB och med stöd av Vinnova och Lantbruksuniversitetet SLU.

Total prissumman för slutsegraren är 200 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062