23948sdkhjf

Utveckling av reningsprocess för farligt avfall prisbelönat

Under Avfall Sveriges årsmöte i Gävle i juni, delade Gästrike Återvinnare ut ett jubileumspris för att uppmärksamma företag som haft modet att göra något ut över det förväntade för att skapa en mer hållbar vardag. Företaget Dewatech fick priset för sin utveckling av reningsprocessen av farligt avfall, som oljehaltigt slam. I företagets anläggningar renas upp till 6000 liter förorenat vatten varje timme.
Priset från Gästrike Återvinnare bestod i en utbildningscheck som ska motivera till fortsatt vidareutveckling av verksamheten inom miljö- och hållbarhetsområdet.

- fantastiskt roligt att få uppmärksammas i det här sammanhanget. Priset kommer vi att använda för att utveckla kompetensen hos vår personal genom att besöka andra anläggningar i branschen för kunskapsutbyte. Vår ambition är att fortsätta vara lyhörda för vad marknaden säger och vara de som ligger i framkant och är med och utvecklar ny teknik, säger Tobias Björkgren, vd och delägare i Dewatech.

Juryns motivering löd bland annat: "Jubileumspriset går till ett företag som själva skapade en läsning på ett problem och som utvecklade sin verksamhet från traditionell slamsugning till att bli en ledande leverantör av hela reningsprocessen. de insåg tidigt att hanteringen av oljehaltigt slam inte var långsiktigt hållbar. Företaget har också lyckats växla över verksamheten från en engagerad generation till nästa. Man gick från att vara entreprenör till att bli innovatör genom att ta tillvara avfall som en resurs och hantera farligt avfall på ett säkert sätt. De har på ett framgångsrikt sätt visat exempel på hur man i samarbete med sina leverantörer kan utveckla tekniken och på samma gång ta ansvar för miljön".

Gävleföretaget Dewatech har lång erfarenhet av miljö och återvinning och har sedan 1990 talets början arbetat med behandling och återvinning av förorenade vatten, oljor och slam.

Övriga nominerade företag var Sandvik Materials Technology i samarbete med AGA, Gävle Energi, Vermigrön och Ekobyggportalen.

På bilden syns: Gästrike Återvinnares förbundsdirektör Thomas Nylund tillsammans med Tobias och Martin Björkgren på Dewatech.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063