23948sdkhjf

Aktivt miljöarbete har minskat matsvinnet

Sedan flera år tillbaka har Compass Group arbetat för att minimera matsvinnet som verksamheten bidrar till. Genom ett aktivt miljöarbete har företaget lyckats minska matavfallet i sina restauranger med cirka 40 procent jämfört med år 2010. Nu tar man nästa steg för att ytterligare minska matsvinnet.
Företaget har utvecklat möjligheten till uppföljning av avfallsmätningar i sitt menyplaneringssystem och under våren påbörjades lanseringen av den nya avfallsmodulen. Modulen innebär att varje restaurang kan registrera sina dagliga mätresultat av köks-, buffé- och tallrikssvinn samt koppla avfallsmängden till den meny som serverats, direkt i systemet.

- Vi arbetar ständigt för att minska vårt företags påverkan på miljön. Att våra restauranger nu kommer att kunna följa upp sina avfallsmätningar i vårt menyplaneringssystem är ett viktigt steg i detta arbete. Vår förhoppning är att det dels ska leda till enklare och mer kontinuerlig uppföljning, samt på sikt, till ännu mindre svinn, berättar Lena Wettergren, hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Compass Group.

Redan 2010 erhöll företaget pris för bästa projekt inom avfallsminimering bland andra företag i Europa inom EU-projektet "Europa minskar avfallet". År 2014 var företaget återigen nominerade.

Varje år slängs 120 000 ton mat från svenska restauranger och storkök, varav minst hälften är onödigt matavfall. Detta innebär ett stort slöseri på jordens resurser som energi, vatten och mark som förbrukas helt i onödan. Enligt Livsmedelsverkets slutrapport till Regeringsuppdraget för minskat matsvinn 2013-2015 "en bra start", går utvecklingen åt rätt håll, man ser att matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar jämfört med tidigare år. Den största procentuella minskningen har skett hos just restauranger och butiker, där mängderna minskat med mellan 17 till 35 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078