23948sdkhjf

Klimatmiljoner till Skåne

Fem skånska projekt har blivit beviljade sammanlagt 68,6 miljoner kronor från Klimatklivet för investeringar som minskar utsläpp av växthusgaser. Största delen av medlen, 58 miljoner, gick till Swedish Biogas International för omvandling av avloppsvatten till biogas.
- Skåne är ett ypperligt län för biogasproduktion. Här finns en stor livsmedelssektor med mycket restprodukter att utnyttja. Det finns fortfarande stor potential för ytterligare produktion av biogas. Tar vi vara på alla restprodukter från hushåll, livsmedelsindustrin och annan industri kan vi tiodubbla biogasproduktionen, säger Johannes Elamzon, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen i Skåne.

Swedish Biogas Internationals investering görs på Stora Enso i Bromölla som omvandlar avloppsvatten till biogas. Förutom klimatnyttan förväntas effekten på Hanöbukten bli positiv.

Även E.ON Biofor Sverige AB får pengar. De får 6 550 000 kronor för att i Eslöv uppgradera biogas från reningsverket till fordonsgas.

Lantmännen i Helsingborg erhåller 3 800 000 kronor för att konvertera spannmålstorkar från fossil naturgas till fjärrvärme.

Helsingborgs Stad får 140 000 till investeringar i laddstationer, likaså får bostadsrättsföreningen Dragörkajen 105 000 till samma ändamål.

Stödet ges till de åtgärder som ger den största varaktiga minskningen av utsläpp av växthusgaser per investeringskrona. Sedan hösten 2015 har 330 ansökningar fått stöd. Totalt ska två miljarder delas ut fram till och med 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078