23948sdkhjf

6 av 10 vill höja priset på plastpåsar

Fler än sex av tio svenskar, 64 procent, är positiva till att priset på plastpåsar höjs till minst fem kronor. Åtta av tio, 81 procent, vill att pengarna går till att minska nedskräpningen. Det visar en ny Sifoundersökning som Håll Sverige Rent har beställt.
– Plastpåsar är det vanligaste skräpet längs våra stränder. Skräpet är kopplat till vår konsumtion och ett höjt pris kan förhoppningsvis bidra till att vi väljer bort nya plastpåsar när vi handlar mat eller köper kläder, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Varje år förbrukas omkring 790 miljoner plastbärkassar i Sverige. Det motsvarar 80 plastpåsar per person och år. En stor del av dem slutar som skräp i naturen där de riskerar att skada både djur och miljö.

EU har satt upp målet att halvera antalet plastbärkassar fram till 2025. Till exempel Frankrike har valt att helt förbjuda plastpåsar i handeln. I Sverige föreslår Naturvårdsverket istället att priset på plastpåsar höjs till minst fem kronor.

Fler än sex av tio svenskar, 64 procent, är positiva till förslaget om dyrare plastpåsar. Enligt Naturvårdsverkets förslag skulle de extra intäkterna stanna hos handeln. Hela åtta av tio svenskar, 81 procent, vill istället att intäkterna går till en fond för miljöåtgärder.

– En prishöjning skulle ge handeln extra intäkter på minst 2,2 miljarder kronor. Om pengarna stannar inom handeln är risken stor att pengarna inte kommer miljön till nytta, säger Johanna Ragnartz.

Undersökningen visar också att nio av tio svenskar, 92, procent anser att nedskräpning med plast är ett stort problem.

Läs mer i Naturvårdsverkets rapport ”Minskad förbrukning av plastbärkassar”: http://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/regeringsuppdrag/2016/rapport-plastbarkassar-v16.pdf
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078