23948sdkhjf

Från Paris till London

Jag hade förmånen att få tillbringa en vecka i Paris i början av juni ihop med hustrun som hade bemärkelsedag, och dessutom gick fotbolls-EM av stapeln och Sverige skulle möta Irland i Paris på Stade de France. Och vi var där! Stämningen var helt fantastisk och de blågula och för all del också de irländska fansen gjorde inramningen helt perfekt. Att spelet på plan sedan inte var lika fantastiskt kan ju inte supportrarna lastas för.

Efter att ha tillbringat fem dagar i den franska huvudstaden med att förutom se på fotboll också tittat på sevärdheter som Sacre Cheur, Eiffeltornet, Mont Martre, Moulin Rouge och Triumfbågen, vände vi hemåt för att jobba en vecka.

Sedan bar det av igen, denna gång till London och på dotterns 12-årsdag. Vi bodde ute vid magnifika Wembley Stadium och hade bara en kort promenad till tunnelbanan. Vi traskade Londons gator runt och såg allt det där man ska se i den brittiska huvudstaden, Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace och Hyde Park bland annat.

Vad vill jag då ha sagt med denna korta reseskildring?

Jo jag vill lyfta fram skillnaderna mellan de två huvudstäderna, ur miljösynpunkt. Visserligen hade Parisavtalet nyss förhandlats fram då vi var i Paris, och britterna hade precis röstat sig ut från EU, några dagar tidigare än när vi ankom till landet, men jag tänker mest på renhållningen och avfallssorteringen. När man går runt som turist i en stad ser man ganska tydligt hur avfallshanteringen sköts i en stad. I Paris såg vi sopbilar överallt, men ändå låg det vad vi i Sverige skulle kalla grovsopor i vartenda gathörn, medan vi i London knappt såg en renhållningsarbetare under alla dagar, och ändå var det rent och snyggt överallt. Jag är nog lite ”skadad” när jag under min semester lägger märke till hur man sköter avfallshanteringen.

Likadant var det på hotellrummen, på rummet i Paris fanns en papperskorg, där man inte gavs möjlighet till sortering, medan man på hotellet i London fick chans till att åtminstone sortera ut plastförpackningar från övrigt avfall.

Det är alltid spännande att få se hur andra gör och hur det fungerar i andra länder även om man bara är turist och inte går in på djupet i frågorna.

I Sverige är vi duktiga och medvetna, även om saker alltid kan bli bättre. Vi på Recycling har ju sedan många år tillbaka hyllat miljöhjältarna inom och utanför vår sektor på Återvinningsgalan. Och det ämnar vi göra i år igen, i Göteborg på Hotell Post den 1 december. Men vi behöver nominerade till galan, och därför vill jag uppmana er att gå in på www.atervinningsgalan.se och nominera era bidrag. Sista september är deadline för nomineringar.

Vill också passa på att hälsa er välkomna till vår monter på Elmia Avfall & Återvinning i Jönköping, den 27-29 september, där vi är officiell mässtidning.

Martin Dyberg

Chefredaktör

Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094