23948sdkhjf

Bostadsbolag minskar avfall genom pilotprojekt

Ystad kommun är i samarbete med Ystadbostäder en av tre deltagare i Avfall Sveriges pilotprojekt för att testa och utveckla en metod för att förebygga avfall. Tillsammans har man beslutat att titta närmare på lim och fogmassor och tagit fram tre huvudsakliga åtgärder för att minska inköp av dessa produkter och därmed även avfallet.
- Detta projekt stämmer mycket väl överens med både vårt miljöprogram och renhållningsordningen som vi arbetar med inom kommunen, berättar Lotte Nilsson, miljöstrateg. Att arbeta för att undvika att avfall uppstår är nödvändigt, men tyvärr finns det inte så många exempel att snegla på och därför är det viktigt att visa hur man faktiskt kan göra och inspirera andra att göra likadant, menar hon.

- Det är värdefullt att arbeta gemensamt, säger Helen Nyqvist, marknadsansvarig på Ystadbostäder. Det är viktigt att skapa delaktighet i ett förändringsarbete där huvudsyftet är att minska avfallet och där man samtidigt utvecklar verksamheten på flera plan.

Vid en första workshop, där flera avdelningar inom Ystadbostäder och Ystad kommun deltog, identifierades en produktgrupp som har påverkan på avfallsmängder, miljö, ekonomi, och arbetsmiljö i Ystadbostäders verksamhet. Valet föll då på lim, fogmassor och halvtomma kemburkar. Vid den andra workshopen tog gruppen fram underlag för flödet för dessa produkter; analys, beställning, logistik, förråd och användning. Vid den tredje och sista workshopen togs underlag fram till varför det uppstår avfall i de olika delarna av processen.

Metoden är framtagen på uppdrag av Avfall Sverige av Marla Miljödialog och projektet kommer att presenteras i en rapport våren 2017. Rapporten kommer då att innehålla tre mål och åtgärder från respektive kommun. Ystadbostäder kommer fortsätta och arbeta vidare vid: att skapa ett gemensamt huvudförråd där målet är att rätt antal produkter leder till rätt mängd som köps in, vilket leder till bättre miljö, mindre avfall och mindre kostnader, att inte köpa in lim är ju det bästa alternativet. Ökad kunskap. Känna till produkterna man använder, och kompetensöverföring och nya metoder, och att minska avfallet i alla led genom kommunikation kring rutiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063