23948sdkhjf

Renova minskade klimatutsläpp med 10 000 ton

Sedan drygt ett år tillbaka körs alla Renovas 220 sopbilar på fossilfritt bränsle. Det har minskat utsläppen av koldioxid med 700 ton per månad, hittills totalt drygt 10 000 ton. Det motsvarar de årliga utsläppen från 6 450 nya personbilar*.
Sedan 20 maj 2015 är det bara förnybart bränsle i tankarna på Renovas tunga fordon. Nästan alla drivs med HVO-bränsle tillverkat av slaktavfall. Några av sopbilarna går också på biogas.

– HVO är både förnybart och energieffektivt. Bränslet har ungefär samma tekniska egenskaper som vanlig diesel vilket innebär att det kan användas i våra befintliga dieselfordon och förbrännas med hög verkningsgrad, berättar Hans Zackrisson, strategisk utvecklingschef på Renova.

Renovas klimatsatsning har fått stor uppmärksamhet både bland kunder, kommuner och fordonstillverkare.

– Många kunder vill ha specifika siffror på hur stora utsläppsminskningar just deras uppdrag resulterat i för att kunna använda dem i sina egna redovisningar. Kommunerna är intresserade av hur vi gått till väga och fordonstillverkarna vill både ta del av våra erfarenheter och höra vad vi har för förväntningar och krav för framtiden, säger Hans Zackrisson.

I Renovas ägaruppdrag ingår att driva på utvecklingen inom miljöområdet, därför testas olika drivsystem och energibärare kontinuerligt i samarbete med fordonstillverkarna. Just nu har Renova till exempel tre elhybrider i testtrafik. Eldrift skapar förutsättningar för rena och mycket energieffektiva transporter, och utvecklingen på området går fort.

– Det finns många vägar till lägre utsläpp. På Renova är vi oerhört glada om vårt arbete och vårt klimatinitiativ kan inspirera andra att arbeta mot samma mål, säger Hans Zackrisson.

* En nyregistrerad personbil i Sverige (2015) släpper i genomsnitt ut 127 g CO2/km (Källa: Trafikverkets klimatbarometer).

Den genomsnittliga körsträckan för svenskregistrerade personbilar samma år är cirka 1220 mil (Källa: Trafikanalys).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062