23948sdkhjf

Högre avfallstaxa nästa år

Det ska nu bli dyrare för storkök som inte sorterar sina sopor från och med nästa år. Detta enligt ett nytt förslag som tagits fram för avgifter på avfallshantering i Stockholm. För privatpersoner handlar det om smärre justeringar uppåt i prislistan.
- Syftet med höjningen är att andelen sorterat avfall ska bli större och därför föreslår vi den här kraftiga höjningen, säger Mats Cronqvist, teknisk utredare på Stockholm Vatten, till SVT.

I riktiga siffror handlar det om en kraftig höjning med 25 procent för de restauranger och storkök, som även fortsättningsvis kommer att blanda matavfall med andra sopor. Stockholm Vatten hoppas att fler ska välja att sortera sitt avfall på grund av den höjda avgiften.

- Målet är att 70 procent av avfallet ska sorteras år 2020. I dag ligger den sorteringsnivån strax under 20 procent, menar Cronqvist.

För den enskilda restaurangägaren eller skolköket är det inga investeringskostnader för att börja sortera sitt avfall. De olika kärl som man behöver rekvireras gratis från Stockholm Vatten. Det matavfall som sorteras återanvänds sedan som biogas och rötresterna sprids på åkrar som biogödsel.

Förslaget om höjda avfallstaxor ska klubbas i avfallsnämnden den 29 september och lagom till Lucia i år väntas beslutet gå igenom i kommunfullmäktige i Stockholm. De nya taxorna börjar sedan gälla från och med 1 januari 2017.

Föreslagna avfallstaxor 2017:

Privatpersoner

Grundavgiften oförändrad: 752 kronor

Hämtning varje vecka: 2616 kr (+4,1%)

Hämtning varannan vecka: 1542 kr (+4,1%)

Flerbostadshus och verksamheter:

Osorterat beredningsavfall +25%

Löst avfall +6%

Manuell hämtning restavfall, säck +4%

Manuell hämtning restavfall, kärl +3%

Källa: SVT Nyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062