23948sdkhjf

Forskningsprojekt kring separering av olika textilfibrer

För att kunna återvinna plagg måste vi i framtiden kunna utvinna nytt material ur kläder som består av många olika material. Re:Mix ska undersöka vilka tekniska metoder som krävs för att separera nylon och elastan från andra fibertyper så att det blir möjligt att återvinna dessa textilblandningar.
Re:mix samlar parter från hela textilkedjan, från tygtillverkare till återvinningsorganisationer som tillsammans ska identifiera och utveckla tekniska och hållbara strategier för fiberseparering. Projektet finansieras av Mistra Future Fashion och RE:Source, innovationsprogrammet för nyttiggörande av avfall. Det blir ett tilläggsprojekt under Mistra Future Fashions tema 4, Recycling, och kommer att ledas av Dr Åsa Östlund, SP.

- Idag saknas teknik för att separera de olika fibrer som majoriteten av klädesplaggen görs av, säger Åsa Östlund. Re:Mix kompletterar vårt nuvarande arbete inom Mistra Future Fashion med hur vi ska kunna öka textilåtervinningen och det hör mött stort intresse från industrin.

Re:mix sätter igång under hösten. I början av 2017 anordnas en workshop som är öppen för alla intressenter. I projektet deltar SP, Swerea IVF, Kungliga Tekniska Högskolan, UNiversity of Natural Resources av Life Sciences Vienna, Novozymes, Houdini Sportswear, Swedish Stockings, I:Co och Polykemi AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11