23948sdkhjf

Baconbränsle och grötgödsel av Stockholms matavfall

Det är ingen hemlighet att vi i Stockholmsregionen är rätt dåliga på att samla in matavfall, i jämförelse med övriga landet. Antalet ton matavfall som omvandlas till biogas och biogödsel är förhållandevis låga. Men nu ska det bli ändring på det.
I Sverige slängs varje år ungefär en miljon ton matavfall i soppåsarna. En miljon ton som istället kan användas som biogödsel på åkermark och drivmedel till bussar, taxibilar och sopbilar.

- Endast en fjärdedel av allt matavfall i Stockholmsregionen sorteras rätt, så här finns det en stor förbättringspotential, säger Teresa Frykman, planerings- och kommunikationschef på SÖRAB. Alla hushåll, företag och kommuner behöver hjälpas åt så att vi använder matavfallet på ett mer hållbart sätt och når en högre miljönytta.

Därför görs nu en gemensam satsning av länets kommuner för att uppmärksamma och informera invånarna i regionen om vikten av att sortera ut matavfallet och hur man enkelt kommer igång.

Det finns ett nationellt mål som säger att minst hälften av allt matavfall ska sorteras ut och tas omhand år 2018. Kommunerna i Stockholms län har tillsammans nått ungefär halvvägs.

- Med väldigt enkla medel kan alla i Stockholmsregionen bidra till att nå det här målet genom att sortera ut sitt matavfall och därmed förbättra miljön när fler bussar och bilar kan drivas med biogas istället för fossila bränslen, säger Teresa Frykman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157