23948sdkhjf

Lanserar vägledningar för att skapa avfallssnåla verksamheter

Nu lanserar Göteborgs Stad vägledningar för att skapa avfallssnåla verksamheter. Minskad klimat- och miljöpåverkan, minskade kostnader, bättre arbetsmiljö och mer tid för kärnverksamheten, det är vinsterna av att minska sitt avfall, det visar resultaten av två genomförda pilotprojekt i Göteborg.
- Sortering av avfall känner de flesta till, nu är det dags att ta nästa steg och förebygga att avfall överhuvudtaget uppstår. Det handlar om vad vi köper in och upphandlar, hur vi lagrar, förpackar och använder oss av produkter, säger Karin Nielsen på förvaltningen Kretslopp och Vatten som lett projektet.

Projektet "Förebygga avfall i Göteborgs Stad har pågått 2014-2016. Med hjälp av två pilotverksamheter - ett kontor och ett äldreboende - har metoder för att förebygga avfall utvecklats. Resultaten visar flera vinster såsom:

Minskat matsvinn: 800 ton per år - så mycket kan Göteborgs stads äldreboenden reducera koldioxidutsläpp med om de minskar matsvinnet och engångsartiklarna lika mycket som äldreboendet Sekelbo.

Minskade kostnader: 17 miljoner kronor - så mycket beräknas 350 arbetsplatser i Göteborgs Stad spara under en sexårsperiod sedan de infört obligatorisk bekräftelse innan utskrift.

Bättre arbetsmiljö: 4,5 ton avfall per år - slipper Sekelbos personal bära ut sen de minskat avfallet. Arbetsmiljön blev bättre och de kan ägna mer tid åt de boende.

Enligt Göteborgs Stads Miljöprogram har stadens verksamheter ett ansvar att minska avfallet och vara förebilder för invånarna. I stadens klimatstrategiska program finns målet att avfallsmängderna per göteborgare ska minska med 30 procent till 2030.

- Göteborgs Stad är en av Sveriges största arbetsgivare. Vi 50 000 anställda möter i stort sett alla göteborgare varje dag, på förskolor, skolor, boenden, förvaltningar, bibliotek och evenemang. Nu ska vi sopa rent framför egn dörr och skrota skräpet i Göteborgs Stads verksamheter, säger Karin Nielsen.

Vägledningarna och checklistorna "Förebygg avfall på kontoret", "Förebygg avfall på äldreboendet", "Förebygg avfall i skolan", och "Förebygg avfall i förskolan" finns på www.goteborg.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093