23948sdkhjf

Stålindustrins utsläpp ska sänkas med slam

Ett projekt som ska utvärdera användandet av organiska slammer i briketter för masugnar i metallindustrin startas. SSAB är ett av bolagen som deltar i forskningen.
Slam från pappersindustrin kan minska stålindustrins koldioxidutsläpp. Det så kallade OSMET-projektet är en förstudie för att utvärdera potentialen av att använda organiska slammer från massa och pappersindustrin i briketter för masugnen.

OSMET-projektet är ett av 36 beviljade förslag av de 168 som kom in till Vinnovas program för utmaningsdriven innovation.

- Vi strävar ständigt efter att minska våra CO2-utsläpp från vår stålframställning ännu mer trots att våra masugnar är bland de mest effektiva i världen. Små förändringar i masugnsmaterial, som förändringar i brikettsammansättningar, kan bidra till detta arbete. Det är här SSAB Merox kommer in i bilden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Merox ingår i SSAB med uppdrag att optimera bolagets biprodukts-, skrot- och avfallshantering med fokus på hållbarhet.

Merox har skickat brikettmaterial till Swerea Mefos för laboratoriebaserad brikettering med olika organiska slam från SCA. Slammet ska sedan utvärderas för sin hållbarhet i masugnen, därefter ska försök utföras för att göra stabila briketter.

Oavsett slutresultatet har en del redan uppnåtts: ett gemensamt framsteg mot att använda biprodukter och avfall mer effektivt.

- Om resultaten blir positiva kommer vi att fortsätta studien med ett förslag om att genomföra pilottester för att uppgradera bioslammet, fler labbtester och slutligen, storskaliga tester med briketter från Merox som ska utvärderas av SSAB. Miljömässiga, ekonomiska och sociala konsekvenser kommer att undersökas med en värdekedjeanalys, säger Diana Orrling, forskningsansvarig på Merox. Vi arbetar ständigt med att utveckla nya produkter och fler hållbara lösningar för SSAB. Denna förstudie är en del i det arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079