23948sdkhjf

Gavlegårdarna satsar på nytt avfallssystem

Kvartersnära insamling, underjordiska behållare och återvinningshus i miljövänligt kompositmaterial är det nya sättet att hantera avfall i privata hushåll  inom Gavlegårdarna i Gävle.
Återvinningsstationer där de boende naturligt rör sig istället för att ha kärl vid varje tomt ska ge en effektivare källsorteringsservice. Idag finns det bostadsområden där det inte är säkert att hämta avfallet för avfallshanterarna på Gästrike Återvinnare. Det är trånga gator, lekande barn och svåra backmoment som kan innebära olycksrisker. I Sätra i Gävle har man nu installerat nya återvinningshus och underjordiska avfallskärl som strategiskt placerats ut i områdena för att ge en smidigare avfallshämtning, såväl för de boende som för de som hanterar det.

- Det är jätteviktigt att bara lägga papperspåsar med matavfall i underjordsbehållaren för matavfall och inget annat. Det är alla vi tillsammans som gör matavfallet till näringsrikt biogödsel till åkrarna i vår region, berättar Britt-Marie Berglund, avfallsrådgivare på Gästrike Återvinnare. Inom kort kommer även de sopbilar som hämtar matavfallet drivas av biogas gjord på vårt matavfall.

- Tack vare våra nya underjordiska behållare kan vi effektivisera våra hyresgästers återvinning. Vi kommer att kunna klara större uppsamlingsvolymer, ha längre tömningsintervaller, och ändå kunna förbättra arbetsmiljön, säger Christer Göransson, miljösamordnare på Gavlegårdarna.

Upp till 70 hushåll kan under en veckas tid dela på ett restavfalls- eller matavfallskärl.

De nya återvinningshusen är tillverkade av komposit och har Sedum-tak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079