23948sdkhjf

Reningsverk bidrog till fosforåterföring

Hälften av landets avloppsvatten renas nu i reningsverk certifierade av Revaq. Dessa har världens tuffaste regler för att fasa ut farliga ämnen och ger därmed nya möjligheter för kretslopp mellan stad och land och den cirkulära ekonomin.
Under 2015 återfördes cirka 1300 ton fosfor från stad till åkermark, vilket motsvarar mer än en tiondel av Sverige smineralgödselimport. Det återfördes även stora mängder andra näringsämnen samt 195 000 ton mullbildande material till åkermarken.

När landets 42 Revaq-certifierade reningsverk som renar avloppsvatten från 65 kommuner sammanställer sina miljöinsatser under 2015 framgår det att kvaliteten på avloppsvattnet och den näringsrika restprodukten slammet fortsätter att förbättras.

- Miljöarbetet vid reningsverken är oerhört betydelsefullt för kretslopp och en fungerande cirkulär ekonomi. Vi behöver fortsätta jobba för ett fungerande kretslopp. Alternativet är förbränning av resurser och det är ingen väg framåt i ett hållbart samhälle, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

En särskilt viktig del av miljöarbetet för reningsverken är att fasa ut tungmetallen kadmium. Enligt årsrapporten från Svenskt Vatten eliminerades 19 utsläppskällor av kadmium under 2015.

- Varje upptäckt och utfasning av ett farligt ämne som kadmium är ett bidrag till ett fungerande kretslopp och hållbart samhälle. Det pågående detektivarbetet vid reningsverken gör det möjligt att ha resurseffektiva och säkra kretslopp av mull och näringsämnen, menar Finnson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066