23948sdkhjf

Gigantiskt återvinningscentra invigs i Halmstad

På onsdag, den 26 oktober, inviger Stena Metall sin största satsning någonsin, Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. En 80 fotbollsplaner stor återvinningsanläggning som med moderna och effektiva processer ska göra det möjligt att på ett hållbart sätt återvinna mer material, framför allt metaller, från industrin, hushåll och samhället i stort.


Den nya anläggningen, som blir en av Europas modernaste, är utvecklad i nära samarbete med kunder och partners från bland annat bilindustrin. Med nya unika processer återvinns mer användbara råvaror ur till exempel bilar, vilket medför att det nu är möjligt att nå EU:s krav på att återvinna 95 procent av varje bil.

- Satsningen på Stena Nordic Recycling Center innebär helt nya möjligheter för oss och våra kunder. Vi kombinerar beprövad teknik med nya innovationer vilket till exempel innebär en högre återvinningsgrad på de fordon som rullat klart på våra vägar, något som gagnar producenter, ägare och oss återvinnare, säger Kristofer Sundsgård, vd för Stena Recycling.

Även stora mängder elektronik kommer att återvinnas i den nya anläggningen. Elektronik innehåller värdefulla metaller och ädelmetallåtervinningen som byggs blir den största i Europa.

- Den automisterade processen är toppmodern med den bästa kombinationen av nya innovationer och beprövad teknik. TV-apparater, datorer och annan elektronik mals ner och delas upp i hög hastighet. Kapaciteten är 110 000 ton per år, säger Rasmus Bergström, vd på Stena Technoworld, som ansvarar för elektronikåtervinningen.

Halmstad är redan idag ett viktigt nav för Stenas verksamheter och Stena Nordic Recycling Center förstärker ytterligare närvaron på den halländska orten.

- Halmstad ligger bar till på många sätt. Vi använder järnvägen och hamnen för att avlasta vägtransporterna och läget gör att vi även kan behandla material från övriga Norden. Vi samlar också en unik kompetens avseende framtidens återvinning och för vår framtida utveckling, säger Sundsgård.

Stena Nordic Recyclign Center invigs den 26 oktober av Stenas huvudägare Dan Sten Olsson och Hallands landshövding och före detta miljöministern Lena Sommestad. Recycling kommer också vara på plats för att bevaka invigningen och ett längre reportage därifrån kommer i nästa nummer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078