Ny digital tjänst ska minska matsvinn

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Genom den nya digitala tjänsten Karma ska restauranger och caféer kunna minska sitt matsvinn till nära noll - varje dag. I Karma-appen kan de ladda upp överskottsmat som annars riskerar att slängas och Sveriges konsumenter kan köpa maten som take-away direkt i appen och till ett billigare pris.

Karma lanseras nu i veckan och har redan knutit samarbete med cafékedjan Waynes Coffee och matgrossisten Martin & Servera.

En försöksperiod med utvalda restauranger i Stockholm under försommaren visade tydligt att användarna uppskattade appen och att restaurangerna minskade sitt matsvinn med över 50 procent, fick nya kunder och samtidigt en bättre insikt om köpbeteendet hos befintliga kunder.

- Bara i Sverige slängs det årligen 500 000 ton fullt ätbar mat, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 2 miljoner ton. Med Karma-appen vill vi på ett enkelt sätt minska miljöpåverkan och låta fler ta del av den högkvalitativa mat som produceras, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare till Karma.

Idag säljer 40 restauranger och caféer i centrala Stockholm sin överskottsmat via Karma. Bolaget ansluter 5-10 nya restauranger och caféer varje vecka, och man har idag över 100 stycken aktörer som står redo att sälja sin överskottsmat.

- Minimal miljöpåverkan och hållbarhet är en av hörnstenarna i Wayne´s Coffees verksamhet. När Karma kom till oss och förklarade hur vi kan vara den första cafékedja som hjälper till att aktivt minska matsvinnet på ett sätt som alla tjänar på, var det ett enkelt beslut att ansluta oss till tjänsten, säger Daniel Nordström, produktutvecklingschef på Wayne´s Coffee.

Karma finns idag för Iphone, Android och ett användargränssnitt anpassat för restaurangerna har tagits fram.

- De resultat vi har fått visar att tjänsten fungerar för användare, restauranger och miljön. Vi har nu alla förutsättningar för att ta Karma till nästa nivå där vi genom en innovativ lösning bidrar till maximal samhällsnytta. Vi har en spännande tid framför oss, säger Elsa Bernadotte, finanschef och medgrundare.


Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Guinnessrekord promotar återvinning

Hedersomnämnande för unik återvinningstjänst

Utrustning som har framtiden för sig

Labotek Nordic AB, har etablerat samarbete med Pure Loop, ett systerbolag till Erema.

EU försenar återvinning av plast för livsmedelskontakt

EU-kommissionen har inte prioriterat att godkänna återvinningsprocesser för plast i kontakt med livsmedel. Näringslivet uppmärksammar att detta hindrar den cirkulära ekonomin.

Regeringen bör se över ”jämförligt avfall”

Låda ersätter påsar och kassar

Många villiga att panta saftflaskor

Arkiv

Nominera ”Årets Avfallsbehandlare”

Onlineexperter ska minska Europas matavfall

EU-projektet Refresh lanserar ett digitalt nätverk som samlar matavfallsexperter från hela Europa.

3

De slopar 170 miljoner fruktpåsar av plast

Ger Putin råd om avfallshantering….

H&M bränner kläder

Granska granulatet

Många positiva till plastförbud

Avlopp en guldgruva?

Explosion i Halmstad

Framtidens regioner behöver biogas

I morgondagens hållbara städer och regioner måste cirkeln slutas och biogasens värdekedja nyttjas fullt ut.

Företag slänger utrustning för miljarder

1

Liselotte Lööf kommenterar sopproblem

I förra veckan uppmärksammade vi de problem som uppstått i Stockholm i samband med byte av entreprenör för sophämtningen den 1 oktober.

ÅI-vd till samverkansprogram

Centern beslutade om producentansvar och återvinning

Lyckad återvinning av gips

Nominera ”Årets Återvinningskommun”

Miljöteknikexport kräver samverkan

Danderyd bäst på matavfall

Studenter vill lära mer om svensk återvinning

Magnus Carlson återvinner "The Burden"

Nya sopproblem i Stockholm

Forskningspengar för batteriåtervinning

Svenska bolag på topp tio för hållbar bomull

Nytt insamlingssystem i norr

Plaståtervinnare i konkurs

Skara Sommarland tar krafttag mot matsvinn

Prisas för metod göra bioaska till gödsel

Retursystem minskar mängden byggavfall

Första spadtaget för ny ÅVC

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104