23948sdkhjf

Miljövinsten stor med datorer till återanvändning

Byggföretaget Skanska skickar sin gamla IT-utrustning till återanvändning. Över 90 procent av datorerna får ett andra liv. - Ett enkelt sätt att minska klimatavtrycket, säger Johan Balck, Skanska Sverige.
Skanska, ett av världens största byggbolag, satsar målmedvetet på hållbarhet.

– Vi källsorterar allt material på våra byggen och på våra kontor. Att återanvända vår egen IT-utrustning är en självklar del i vårt miljöarbete. Vårt mål är ett koldioxidneutralt Sverige 2050, berättar Johan Balck, informationssäkerhetsansvarig Skanska Sverige.

Den faktor som främst minskar IT-produkters miljöbelastning är att produkterna används så länge som möjligt innan de går till återvinning. Skanska skickar därför sina använda datorer, skärmar och andra IT-prylar till företaget Inrego, som är specialiserat på återanvändning av IT-utrustning.

Sedan 2014 har Skanska lämnat cirka 1 800 IT-produkter – merparten bärbara datorer – till Inrego norr om Stockholm, där utrustningen raderas, testas och rustas upp för ett andra liv. Den konkreta miljövinsten uppgår till 57,6 ton koldioxid* – vilket motsvarar energin som krävs för att värma upp 230 lägenheter eller att driva 5 530 kylskåp i ett år.

– Vi är väldigt nöjda, Inrego hjälper oss att minska vårt klimatavtryck. Vi får regelbundet uppdatering om koldioxidbesparingen, säger Johan Balck.

Över 90 procent av de begagnade datorer som Inrego tar emot får sedan nya användare.
– Det känns otroligt bra att våra datorer får leva vidare – till exempel i skolor och på arbetsplatser.

Genom att återanvända i stället för att återvinna går Skanska mot strömmen i näringslivet: En klar majoritet av landets företag och myndigheter skrotar sina datorer när de köper nytt – trots att utrustningen skulle kunna användas i ytterligare många år.

– Att inte fler företag återanvänder IT-utrustningen är förstås tråkigt. Jag tror att orsaken dels är okunskap, dels omognad när det gäller hållbarhetsfrågor, säger Johan Balck.

Ytterligare en bonus för Skanska är att byggbolaget får en ersättning för den begagnade IT-utrustningen – drygt en miljon kronor under de senaste två åren.
– Pengarna går tillbaka i kretsloppet. Vi investerar dem framför allt i ny teknik, berättar Johan Balck.

*Beräkningen baseras på en modell från Technische Universität, Berlin, som jämför miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år respektive nyköp av en dator. Analysen visar att en stationär dator som återanvänds i ytterligare tre år genererar en koldioxidbesparing på 109 kilo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063