23948sdkhjf

Vinnova-projekt ska fasa ut PFAS

Projektet Phasing out PFAS (POPFAS) ämnar bidra till utfasningen av bio-ackumulerande och potentiellt farliga per-och polyfluorerade substanser (PFAS) genom att utveckla konkurrenskraftiga alternativ med mindre miljömässig påverkan. Projektpartners är bl.a. H&M HENNES & MAURITZ GBC AB, Billerud Korsnäs AB, SP Swerea och OrganoClick AB.  


Idag finns PFAS i betydande halter i grund- och ytvatten på många platser i Sverige och PFAS har nyligen föreslagits som nästa stora globala miljöhot, av samma dignitet som PCB eller DDT. PFAS har på grund av sina attraktiva egenskaper under många år använts inom en rad olika tillämpningar, exempelvis brandskum, textilimpregnering, livsmedelsförpackningar och kosmetik. Hittills är endast perfluoroktanbaserade molekyler (PFOS) begränsade av regelverk, främst beroende på att det saknas funktionella alternativ. Som ersättning för PFOS används idag ofta mer kortkedjiga PFAS, vars hälso- och miljöeffekter hittills är mestadels okända.

- Vi på OrganoClick har forskat och utvecklat PFAS-fria alternativ för textilier i över 10 år. Vi är stolta att kunna bidra med vår ”know-how” i projekt med många framstående partners, där alla har samma mål som vi; att nå en hållbar industriell utveckling med minskad miljöpåverkan, kommenterar Mårten Hellberg, VD OrganoClick AB.

Inom ramen för projektet kommer det tvärvetenskapliga konsortiet att utföra en gap-analys för fluorfria alternativ, samla information om deras hälso-och miljöeffekter, för att identifiera de mest lovande alternativen. En viktig del av POPFAS är säkerställande av medvetna val hos tillverkare och konsumenter. Projektet avser att upprätta IT-baserade kommunikationskanaler (hemsida/sociala medier) för att sprida relevant information. Projektet kommer att utgå från ett livscykel-perspektiv och även överväga vattenrening och avfallsströmmar. Genom att driva utvecklingen av alternativa lösningar kommer POPFAS att underlätta för nya policys och regler. Nya tekniska lösningar bidrar till minskad miljöpåverkan, säkert och rent dricksvatten samt en hållbar industriell utveckling. Projektet är finansierat av Vinnova och pågår under perioden 1 november 2016 t.o.m. 31 juli 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047