23948sdkhjf

Årets julklapp - laga, låna, och återanvända

HUI, Handelns Utredningsinstitut, har traditionsenligt presenterat årets julklapp, VR-glasögon. Branschorganisationen Avfall Sverige vill dock slå ett slag för ett hållbart julfirande genom att utse en alternativ gåva som inte bara sprider glädje till dina närmaste, utan också är en present till oss alla genom att vara snälla mot miljön - att laga, låna och återanvända.
Julen är konsumtionens högborg. Nästan varje år slår julhandeln rekord när det gäller inköp av julklappar och mat, och samtidigt med det ökar mängden avfall. Om vi fortsätter i den takten kommer avfallsmängderna ha fördubblats inom 15 år, skriver Avfall Sverige i ett pressmeddelande. Och detta är en utveckling som branschorganisationen vill bromsa.

- December är en viktig månad för detaljhandeln och kommer så vara även i år. Men kan vi få någon att köpa en begagnad leksak eller fira jul i en lånad klänning, så ser vi gärna detta som Årets Julklapp, säger Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall.

För att inspirera svenskarna att konsumera hållbart att man från Avfall Sverige tagit fram märkningen Miljönär-vänlig. Den ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända - eller på annat sätt minska avfallet.

På miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till de cirka 900 märkta verksamheterna.

- Vi arbetar ju för att minska avfallet på flera olika vis och nivåer. Något som man också kan tänka på i julhandeln är att begagnade julklappar man köper på second-hand faktiskt saknar förpackning, vilket också såklart sparar på miljön, avslutar Gripwall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.316