23948sdkhjf

Återvinner - för allt vad tygen håller

Bara fem procent av alla textilier som säljs i Sverige återvinns och tusentals ton hamnar varje år i soppåsen. Ett nytt projekt, SIPTex, med Sysav som en av deltagarna har som mål att öka textilåtervinningen – med hjälp av automatiserad sortering.
– Ett viktigt syfte med projektet är att öka medvetenheten och få fler konsumenter att samla in textilier så att textilierna kan återanvändas eller återvinnas, säger Ellen Lindblad, projektledare på Sysav.


I december genomför Malmö stad i samarbete med Sysav en kampanj för mer hållbar klädkonsumtion, GO! Malmö – Stilmedveten. Under kampanjen kan textil lämnas för återbruk och återvinning på AB Småland, Södra Förstadsgatan 25/27 i Malmö.

Lördagen den 3 december kommer Human Bridge, som också är samarbetspartner i SIPTex-projektet, att finnas på plats på Bunkeflo återvinningscentral och berätta mer om SIPTex och hur återvinning av textil går till.
Insamling av kläder och textilier till SIPTex-projektet kommer sedan att ske på återvinningscentralerna i Bunkeflo och Norra hamnen från december 2016 till december 2017. Under denna tid testas automatiserad sortering av textilavfall för materialåtervinning i en unik svensk pilotanläggning i Avesta. Materialen kommer att sorteras utifrån olika färger och olika fibertyper, exempelvis bomull eller polyester.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094