23948sdkhjf

Automatisk sopsortering kan öka materialåtervinningen

- Vi strävar hela tiden efter att bli ännu bättre på att ta hand om avfallet på ett så resurseffektivt sätt som möjligt och testar kontinuerligt olika lösningar, säger David Dalek, affärsutvecklare på Renova.
Trots att svenska hushåll vid en internationell jämförelse är väldigt bra på återvinning, utgörs fortfarande 30 procent av innehållet i en genomsnittliga soppåse av förpackningar och annat material som borde lämnats till återvinning istället för att bara slängas. Visserligen utnyttjas soporna för energiutvinning, men från ett miljöperspektiv är det mycket bättre att återvinna materialen och göra nya produkter av dem.

Vid försöket i norska Lilleström användes totalt 40 ton hushållsavfall från Göteborg och Örebro. I den helautomatiska anläggningen sorteras plastfraktioner, papper, kartong och metaller ur hushållsavfallet med hjälp av magneter och infrarött ljus. Eventuellt glas hamnar i en så kallad finfraktion med övrigt material mindre än 60 mm.

- Försöksresultaten visar att det finns potential att öka återvinningen av material ur hushållsavfall med 15 procent. Tekniken som används vid den norska anläggningen är intressant och skulle kunna bli ett bra komplement till de metoder vi använder idag, menar Dalek.

Omsatt i stor skala skulle metoden kunna reducera Renovas avfall till förbränning med 40 000 ton per år, vilket minskar miljöbelastningen betydligt.

2014 behandlade Renova 745 000 ton avfall av vilket mer än 90 procent gick till material- eller energiåtervinning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094