23948sdkhjf

Sophämtare utsätts för farliga partiklar

Renhållningsarbetare utsätts för markant förhöjda koncentrationer av svampsporer och bakterier i luften när de jobbar med sophämtning och avfallshantering, skriver Transportarbetaren.


Det visar en forskningsstudie vid det danska nationella centrat för arbetsmiljö, skriver tidningen Arbetsliv.

Undersökningen gjordes genom att 13 renhållningsarbetare som körde hushållssopor i Köpenhamn utrustades med en apparat för att mäta partiklar i inandningsluften, en annan apparat mätte mängden partiklar i hytten på sopbilarna.

Upp emot 50 000 bakterier och nästan lika många svampsporer per kubikmeter luft registrerades. De högsta koncentrationerna fann forskarna i utomhusluften, men även i förarhytten fanns förhöjda nivåer av bakterier och sporer. En del av dem kan orsaka astma hos känsliga personer.

Att samma slags partiklar och bakterier återfanns i inandningsluften som i förarhytten tyder på att sophämtarna tar med sig smuts från arbete in i bilen. Det är också därför de danska forskarna tror att åtgärder för att minska spridningen av partiklar när soporna töms, samt bättre hygien i förarhytten, kan komma att förbättra renhållarnas arbetsmiljö betydligt.

Källa: Transportarbetaren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078