23948sdkhjf

Många arbetsmiljöombud vill se mer fokus på stress och arbetsbelastning

Två av tre arbetsmiljöombud från Unionen inom energi och miljöbranschen lyfter fram stress och arbetsbelastning som den mest angelägna att jobba med på sin arbetsplats. Men även chefs- och ledarskapsfrågor samt den fysiska arbetsmiljön, lokaler och möbler är viktiga för Unionens arbetsmiljöombud inom energi och miljö. Det visar Unionens arbetsmiljöbarometer.


- Unionen eftersträvar ett hållbart arbetsliv där vi kan undvika att folk blir sjukskrivna och där spelar det systematiska arbetsmiljöarbetet en viktig roll. Tyvärr ser vi idag att många arbetsgivare inte lever upp till arbetsmiljölagen. Det är allvarligt. säger Daniel Gullstrand, arbetsmiljöutredare på Unionen

Energi och miljö är en av de branscher där den psykosociala arbetsmiljön är sämst. Bara drygt var tredje arbetsmiljöombud anser att den psykosociala arbetsmiljön är bra. Det kan jämföras med mer än vartannat arbetsmiljöombud inom Bygg och fastighet som är nöjd med arbetsmiljön på sin arbetsplats. Samtidigt har Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) ännu inte haft något större genomslag.

- Nu är det nödvändigt att alla arbetsgivare börjar arbeta metodiskt efter dessa riktlinjer så att de får genomslag på arbetsplatserna. Rätt använt skapar de här föreskrifterna ett tydligt förhållningssätt kring tillgängligheten i arbetslivet och ger möjlighet till återhämtning, säger Daniel Gullstrand.

Om undersökningen:

Enkäten skickades ut 21 september till Unionens 7253 arbetsmiljöombud tillsammans med ett brev och var öppen fram till och med den 13 oktober.

Totalt fick 7253 arbetsmiljöombud undersökningen. Sammanlagt var det 2727 svarande som slutförde enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 39 procent vilket bör ses som mycket bra då det är en totalundersökning .

Arbetsmiljöombuden är uppdelade i 11 olika branscher: Bygg och fastighet, Energi och miljö, Farmaci och hälsa, Handel, Industri och teknik, IT och telekom, Konsult och finans, Media och kommunikation, Organisationer och föreningar, Service och tjänster och Transport och logistik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078