23948sdkhjf

Gävlebo prisas för sitt engagemang att minska matsvinnet

Eldsjälen och entreprenören Lasse Wennman, som startat initiativet Matakuten i Gävle, har valts till Årets Miljöhjälte och Svensk hjälte 2016. Han gör en viktig miljöinsats genom att varje år samla in 120 ton överbliven mat som hamnar på matbordet i stället för soptippen.


Genom att ta tillvara butikernas matsvinn bidrar Lasse Wennman och Matakuten till att minska slöseriet och trycket på planeten. Totalt slängs cirka 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år. Den långa kedjan från jord till bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen.

–Att bli utnämnd till Årets miljöhjälte känns fantastiskt hedrande och omtumlande. Miljön är allas vårt ansvar och vi kan lära mycket av varandra, säger Lasse Wennman som får motta utmärkelsen och pris av WWF-ambassadören och fotografen Mattias Klum och WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén den 13 december på Cirkus i Stockholm. Galan sänds den 16 december (TV4 och Aftonbladet) på temat ”Svenska hjältar”.

– Matsvinnet har stor påverkan på planeten. Lasse Wennman tar tillvara på matavfallet och hjälper människor som inte har det så bra att få gratis mat. Han löser två problem på ett fantastiskt sätt och med stort engagemang, vilket är hjältemodigt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Tio ton livsmedel och torrvaror går varje månad till pensionärer, ensamstående med stora familjer, papperslösa flyktingar och EU-emigranter i Gävle. Maten samlas in från olika affärer som annars hade slängt den. Bilen fylls tre gånger per dag.

– Det är mat med kort datum eller som går ut samma dag. Nu kommer de till konkret nytta i stället för att hamna i soporna, säger Lasse Wennman.

Matakuten startade som ett ideellt initiativ 2013. För två år sedan anställdes Lasse av Gästrike Återvinnare som driver Matakuten med projektmedel. En lokal finns på stan dit behövande kan komma mellan klockan 12-14 varje dag. Allt har gått snabbt och fem personer är på olika sätt engagerade i verksamheten. Nya finansiärer söks nu. Matakuten har också besökt en del skolor i Gävle kommun och pratat återbruk och sopsortering. Planer finns också att starta i Sundsvall, Söderhamn och Borlänge.

–Intresset är stort, så det känns hoppfullt, avslutar Lasse Wennman.

Juryns motivering lyder: Lasse Wennman är Svensk Hjälte 2016 (Årets miljöhjälte) för att han tar tillvara butikernas matsvinn genom sitt initiativ Matakuten. Han både sparar miljön och ser till att behövande får mat. Cirka 10 ton mat delar han ut varje månad, som annars skulle slängas.

Lasse Wennman har tidigare belönats för sitt miljöarbete. Han utsågs till Årets miljönär 2014 av branschorganet Avfall Sverige och blev Årets Gävlebo 2015.

Matavfall i Sverige 2014: 1 278 000 ton. Av det kommer 66 000 ton från restauranger och 941 000 ton från hushållen. Resten kommer från jordbruket, industrin, handeln och storköken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063