23948sdkhjf

Giftfria kretslopp-uppdraget redovisat

Regeringsuppdraget om Giftfria och resurseffektiva kretslopp redovisades 1 december. Ett uppdrag som Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket jobbat med i nästan två år.


Uppdraget bestod av tre delar:

* Att kartlägga vilka avfallsströmmar som bör hanteras på särskilt sätt på grund av att de innehåller farliga ämnen, och där det behövs föreslås nya behandlingstekniker för avfallet.

* Att analysera hur avfalls- och kemikalielagstiftningen tillämpas på återvunna material och föreslå ändringar i EU-lagstiftningen på området

* Stärka tillsynsvägledningen kring avfallshantering, med särskilt fokus på att minska risken med farliga ämnen.

Ett antal olika delrapporter har redan tagits fram under arbetets gång, bland annat rapporten "Särskilt farliga ämnen, avfall och materialåtervinning", där olika farliga ämnen som kan förekomma i produkter kartlagts inom den första delen av uppdraget.

Naturvårdsverket har uppmärksammat ett antal olika avfallsströmmar som kan innehålla farliga ämnen och som kräver särskild uppmärksamhet. Till dessa hör plast från bilar och elutrustning, PVC, och konstgräsplaner av återvunna däck.

I övrigt bedömer man att det i nuläget inte finns anledning att föreslå nya styrmedel eller andra åtgärder för att ändra hanteringen av avfallsströmmar för att minska risken med särskilt farliga ämnen.

Inom den andra delen av uppdraget har man identifierat ett behov av ökad vägledning från Naturvårdsverket och KemI, bland annat om när avfall upphör att vara avfall och hur kemikalielagstiftningen ska tillämpas på återvunna material.

Myndigheterna har arbetat tillsammans med regeringsuppdraget, och skriver i sin slutredovisning att man ser ett behov av fortsatt samverkan i framtiden kring de här frågorna.

En vägledning för ökad och säker materialåtervinning som riktar sig till aktörer i avfallsbranschen, har tagits fram som en del av regeringsuppdraget, och den kommer att publiceras i februari 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078