Konsumtion och avfall ökar

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Konsumtion av möbler och inredning har ökat kraftigt i Sverige under senare år. Svenska folket slänger stora mängder mat. I båda fallen underskattar konsumenterna mängderna. Det är en del av innehållet i Konsumtionsrapporten 2016, från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.



Svenska folket köpte möbler och inredning för 47 miljarder kronor år 2015, vilket motsvarar en genomsnittskonsumtion på 4 722 kronor per person. Konsumtionen av möbler och inredning har accelererat kraftigt sedan 2012, och ökade med 7 procent under 2015. Den preliminära statistiken från 2016 visar att kategorin fortsatt att öka, med ungefär 4 procent under 2016. Ökningen av inredningskonsumtion kan förstås genom förändrade värderingar om vad ett hem är:

– Hemmet har kommersialiserats. De förändrade värderingarna som tillskrivs hemmet har formats av kommersiella aktörer som handeln, reklam- och kommersiell media, säger Maria Fuentes, doktor i företagsekonomi vid Centrum för konsumtionsvetenskap, som skrivit en av fördjupningsdelarna i årets rapport.
Matsvinn
Svenska folket slänger nästan en halv miljon ton ätbar mat varje år. Per person uppskattas matsvinnet till 46 kilo per år (130 gram per dag). Faktorer som kan tänkas driva på matsvinnet är bristande planering, omväxlingsökande och flera måltider till olika familjemedlemmar. Ytterligare förklaringar kan tänkas vara okunskap, vana och den kulturella synen på matrester.

En slutsats av rapporten är också att svenska konsumenter inte är medvetna om hur mycket möbler och inredning de konsumerar och hur mycket mat de slänger. Konsumtion av kravmärkt, ekologiskt och second hand ökar förvisso, men ur hållbarhetssynpunkt är det problematiskt att konsumenten underskattar storleken på inredningskonsumtionen och matsvinnet.
– Konsumtion av ekologiskt och kravmärkt är svår att motivera ur ett hållbarhetsperspektiv om en betydande del kasseras utan att konsumeras. Så länge konsumenter inte reflekterar mer över sin konsumtion, så är det väldigt svårt att få till ett mer hållbart beteende. Man kan också fråga sig vem som skulle vilja få till en förändring? Både handel och media har drivit på den ökade konsumtionen av såväl inredning som mat, till nytta för landets ekonomiska välstånd, säger John Magnus Roos, doktor i psykologi, redaktör för Konsumtionsrapporten.
Mer i konsumtionsrapporten:

Svenska konsumtionstrender som fått ordentlig fart under de senaste åren är internethandel, ekologiska produkter, second-hand, donationer till hjälporganisationer, restaurangbesök och prutande.
Trenden är att konsumtionen av alkohol och tobak minskar i Sverige. Under 2015 var det den enda konsumtionskategorin som minskade (1,2 procent).
Svenska folket blir överlag allt lyckligare och det är statistiskt säkerställt att kvinnor är mer nöjda med sina liv än vad män är.

Ladda ner hela rapporten: http://cfk.gu.se/publikationer/konsumtionsrapporten



Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Marksanering
De ska sanera i Örkelljunga

Produktnyheter
Innovativ transportbanelösning förenklar i Finland

Marksanering
Dags för Renare Marks vårmöte 2018

Marksanering
Utmanande in-situsanering

Marksanering
Nytt verktyg visar föroreningar

I Norrköping har ett nytt verktyg utvecklats, som gör det möjligt att se föreningar som finns i marken. Tanken är att verktyget ska underlätta och förenkla marksaneringsarbetet, exempelvis när ny bebyggelse planeras på gamla industritomter.

Nyhetsbrev

Avfallsförbränning
Askan, avfallsförbrännarnas huvudvärk

Hundratusentals ton giftig aska produceras varje år i Sverige. I askan finns metaller värda miljontals kronor – men dessa återvinns inte. Dessutom tillkommer en miljon ton bottenaska, där deponiskatten styr mot användning som kan skjuta stora miljöskulder till framtida generationer.

Arkiv

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Rinkeby-Kista bäst på att sortera ut matrester

Röda bilar byts mot vita som är gröna

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.262