23948sdkhjf

Konsumtion och avfall ökar

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Konsumtion av möbler och inredning har ökat kraftigt i Sverige under senare år. Svenska folket slänger stora mängder mat. I båda fallen underskattar konsumenterna mängderna. Det är en del av innehållet i Konsumtionsrapporten 2016, från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.



Svenska folket köpte möbler och inredning för 47 miljarder kronor år 2015, vilket motsvarar en genomsnittskonsumtion på 4 722 kronor per person. Konsumtionen av möbler och inredning har accelererat kraftigt sedan 2012, och ökade med 7 procent under 2015. Den preliminära statistiken från 2016 visar att kategorin fortsatt att öka, med ungefär 4 procent under 2016. Ökningen av inredningskonsumtion kan förstås genom förändrade värderingar om vad ett hem är:

– Hemmet har kommersialiserats. De förändrade värderingarna som tillskrivs hemmet har formats av kommersiella aktörer som handeln, reklam- och kommersiell media, säger Maria Fuentes, doktor i företagsekonomi vid Centrum för konsumtionsvetenskap, som skrivit en av fördjupningsdelarna i årets rapport.
Matsvinn
Svenska folket slänger nästan en halv miljon ton ätbar mat varje år. Per person uppskattas matsvinnet till 46 kilo per år (130 gram per dag). Faktorer som kan tänkas driva på matsvinnet är bristande planering, omväxlingsökande och flera måltider till olika familjemedlemmar. Ytterligare förklaringar kan tänkas vara okunskap, vana och den kulturella synen på matrester.

En slutsats av rapporten är också att svenska konsumenter inte är medvetna om hur mycket möbler och inredning de konsumerar och hur mycket mat de slänger. Konsumtion av kravmärkt, ekologiskt och second hand ökar förvisso, men ur hållbarhetssynpunkt är det problematiskt att konsumenten underskattar storleken på inredningskonsumtionen och matsvinnet.
– Konsumtion av ekologiskt och kravmärkt är svår att motivera ur ett hållbarhetsperspektiv om en betydande del kasseras utan att konsumeras. Så länge konsumenter inte reflekterar mer över sin konsumtion, så är det väldigt svårt att få till ett mer hållbart beteende. Man kan också fråga sig vem som skulle vilja få till en förändring? Både handel och media har drivit på den ökade konsumtionen av såväl inredning som mat, till nytta för landets ekonomiska välstånd, säger John Magnus Roos, doktor i psykologi, redaktör för Konsumtionsrapporten.
Mer i konsumtionsrapporten:

Svenska konsumtionstrender som fått ordentlig fart under de senaste åren är internethandel, ekologiska produkter, second-hand, donationer till hjälporganisationer, restaurangbesök och prutande.
Trenden är att konsumtionen av alkohol och tobak minskar i Sverige. Under 2015 var det den enda konsumtionskategorin som minskade (1,2 procent).
Svenska folket blir överlag allt lyckligare och det är statistiskt säkerställt att kvinnor är mer nöjda med sina liv än vad män är.

Ladda ner hela rapporten: http://cfk.gu.se/publikationer/konsumtionsrapporten

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fler går över till returpall

På nytt jobb
Ny vd för Logiwaste

Samarbete fångar restvärmen

Återvinningsgalan
Se filmen från Återvinningsgalan!

Nu är filmen från årets Återvinningsgala klar.

Omvärlden
Pant på festivalen

Nyhetsbrev

Stipendium till författande skrothandlare

Arkiv

Opinionsbildare inom hållbart mode prisas

Hon är Sveriges Second Hand Profil 2019.

Omvärlden
Förvärvar franska Synova

TIP satsar på återvinning

Omvärlden
Avloppsvatten blir konstsnö

Med hjälp av membranbioreaktorer behandlas avloppsvattnet på skidanläggningar och blir till rent vatten, perfekt för konstsnö.

Uppgraderar biogasanläggning

Illegal sopdumpning bekämpas med oväntad teknik

Forskarnytt
Livsmedel av sågspån.....

Elbil redo ta hand om göteborgarnas sopor

Vid ett välbesökt event under gårdagen överlämnades Volvo Trucks första eldrivna lastbilar till samarbetspartners.

Kunder skänkte pant till 330 000 träd

Internationell hållbarhet – så står det till

”Vi måste hålla sex gånger högre tempo för att nå klimatmålen”

Nu tar LKAB nästa steg kring gruvavfall

Investerar 45 miljoner i två pilotanläggningar.

Restvärme från reningsverk och datahallar kan värma oss

Forskarnytt
Forskar fram hållbara konsumentförpackningar

Nestlé tar krafttag för att minska miljöpåverkan från förpackningar och inrättar nytt forskningscenter.

Bättre avfallssortering med nudging

90 ton mindre avfall, bara på en enda byggarbetsplats. Det blev, enligt Wästbygg, resultatet när så kallad nudging infördes.

1

Produktnyheter
Take away-boxar i Octabagasse

Forskarnytt
Nya lösningar minskar utvinningsavfall

Skatteförändringar orsakar protester

Produktnyheter
Ny halvpall gjord av gamla....

Forskarnytt
Plast blir bränsle

Coca-Cola nu på returpall

Han tilldelas Miljöpriset 2019

Växer med ökad matavfallsinsamling

150 miljoner för att sanera gruvan

Möbeljättens nya giv

Stoppar svart plast

Teknikmagasinet blir mobilreparatör

Produktnyheter
Topping får ny grön, smart förpackning

Marksanering
Renar arsenikhaltigt vatten

Forskarnytt
Tekniken separerar blandade plasttyper

Gästrike återvinnare får ny förbundsdirektör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128