23948sdkhjf

VAKIN höjer avfallstaxor

Nu höjer Vakin avgifterna till följd av ökade avfallsmängder samt högre kostnader för återvinningscentralerna. Höjningen, som är den första på fem år, motsvarar drygt 100 kronor per invånare och år. Vakin vill också styra avfallshanteringen mot en hållbar miljö, genom att börja sortera ut matavfall. Genom att börja sortera ut matavfallet ska man slippa miljöavgift och genom att öka utsorteringen av såväl matavfall liksom att sortera förpackningar rätt, så kan man också minska viktavgiften.
- För Vakin handlar det om att kunna fortsätta möta kommuninvånarnas behov. Tack vare att vi parallellt genomfört flera kostnadseffektiviseringar, har vi kunnat vänta länge med en avgiftsökning, säger Helena Johansson, sektionschef Hushållsavfall på Vakin.

Trots höjningen hamnar Umeå fortfarande i den billigaste tredjedelen jämfört med landets övriga kommuner när det gäller avfallstaxor för villor, flerbostadshus och fritidshus. Ett genomsnittligt villahushåll som sorterar ut matavfall och lämnar förpackningarna till ÅVS:er, kommer nu att betala ungefär 1800 kronor per år i avfallstaxa.

- Vi vet att det finns ytterligare matavfall att samla in och vill med den nya taxan också styra fler mot att öka utsorteringen av matavfall, säger Helena Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078