23948sdkhjf

Marken under staden kartläggs

Mark är en bristvara i många städer och undermarken är därför en viktig resurs för stadsutvecklingen. WSP ska nu kartlägga olika intressenters syn på och erfarenheter av undermarkens nyttjande. Kartläggningen är en del av en förstudie som genomförs av Sveriges geologiska undersökning, SGU.
- För att få infrastrukturen ovan mark att fungera finns det många planeringsinstrument och modeller. Under mark gäller ofta principen ”först till kvarn” och byggnader och infrastruktur planeras utan att man beaktar och följer upp de sammanlagda effekterna. Därför är det viktigt att man nu även börjar kartlägga undermarken, säger Karin Carlsson, uppdragsledare, WSP.

Syftet med SGUs förstudie är att föreslå och planera för åtgärder som ger bättre förutsättning för en hållbar undermarksplanering i storstadsområden. Studien ingår i Miljörådets åtgärder för att stärka miljöarbetet inom olika områden. WSP har fått i uppdrag av SGU att identifiera de viktigaste intressenterna och vilka aspekter som bedöms vara prioriterade för en resurseffektiv undermarksanvändning.

Arbetet, som genomförs under december, ingår i det ramavtal mellan SGU och WSP som inleddes tidigare i höstas. Andra uppdrag inom ramavtalet som WSP arbetar med är bland annat utvärdering av hur länsstyrelser och kommuner upplever SGU som huvudman i olika saneringsprojekt. WSP utvärderar också hur kommuner uppfattar SGUs yttranden i översiktsplaner och vilken nytta kommuner har haft av yttrandena.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063