23948sdkhjf

Biobränslepremiär på Arlanda

På tisdagen var det premiär för tankning av bioflygbränsle på Arlanda Airport.

Det första planet som avgick från Arlanda med biobränsle i tankarna var SAS flight SK1419, en Airbus A320 Neo med destination Köpenhamn. Det är Swedavia som har köpt in 450 ton biobaserat flygbränsle via Fly Green Fund. Denna bränslemängd motsvarar förbrukningen av bränsle som Swedavias tjänsteresor under 2016 gett upphov till.


Syftet med Swedavias investering i biobränsle för flyg är att verka för en inhemsk produktion av biobränsle, och att bidra till ambitionen att göra det svenska inrikesflyget helt fossilfritt till år 2030 för att minska klimatpåverkan. Idag är tillgången på biobränsle till flyg mycket begränsad och priset är för högt för flygbolagen.


Premiärtankningen är unik också från ett annat perspektiv. Detta är första gången som biobränsle har hanterats i den ordinarie logistikkedjan för flygbränsle. Vid alla andra tankningar av biobränsle har speciallösningar använts. Tisdagens tankning på Arlanda visar att biobränsle i flyg är på god väg mot en mogen marknad och att det går att köpa biobränsle på samma sätt som fossilt bränsle.


(Bild: Victoria Ström)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079