23948sdkhjf

Klädexport positiv för miljön

För miljön är det positivt att begagnade kläder lämnas in för återanvändning, även om dessa skickas utomlands.

Det är Sveriges Radio som uppmärksammat en ny rapport från Nordiska Ministerrådet i vilken det framgår att miljökostnaderna för transporterna klart vägs upp av att man slipper framställa nya kläder och textilier.


Yvonne Augustsson, projektledare vid Naturvårdsverket, säger till SR att det för att tillverka en ny t-tröja går åt ca 7000 liter vatten, tre kg kemikalier och tre kg råvaror. Mängden begagnade textilier som exporteras från Norden har mellan 2011 och 2014 ökat från ca 60 000 ton till 75 000 ton. Nordiska Ministerrådet har även tittat på vart kläderna tar vägen och det visar sig att de bästa kläderna säljs på hemmaplan, där de samlats in. Resten går till Östeuropa för sortering och det som inte går att sälja där hamnar till sist i Afrika och Asien. Med andra ord används kläderna tills de är helt slut, vilket är bra för miljön. De miljömässiga kostnaderna för transporterna är minimala jämfört med den påverkan som nyproduktion skulle innebära. Hanteringen av begagnade kläder innebär också att arbetstillfällen skapas i mottagarländerna.


I rapporten konstateras dock att även om det just nu är bra att exportera begagnade kläder så är detta inte en långsiktigt hållbar lösning. Återanvändning behöver öka också i Sverige och övriga västvärlden i framtiden.


(Bild: Heidi Orava)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063