23948sdkhjf

FTI genomför upphandling av logistikpartners

Den 16 januari inledde Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) upphandling av transport och balningstjänster i hela landet.

92 procent av Sveriges hushåll källsorterar för miljönyttans skull. Ett ökande intresse för att återvinna liksom det faktum att regeringen från år 2020 höjer målen för återvinning av förpackningar gör att smarta transporter av förpackningar som ska återvinnas är en framtidsbransch.


Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI (som är en av de större köparna av transporter i Sverige) har cirka 6 000 insamlingspunkter/återvinningsstationer utspridda över hela landet. Verksamheten bygger på ett nära samarbete med olika entreprenörer som sköter bland annat tömning, transporter och balning av det insamlade materialet. När hushållen lämnat sina källsorterade förpackningar och tidningar ska de hämtas och transporteras till regionala omlastningsplatser och så kallade balningsanläggningar, som en del av återvinningskedjan.


Gällande avtal för insamling, transport och balning av papper-, plast- och metall­förpackningar löper ut hösten 2017. Med start måndagen den 16 januari inleder därför FTI upphandling av samarbetspartners för att bygga långsiktiga relationer som når nya krav och höjda mål.


– I denna upphandling lägger vi fokus dels på ökad enkelhet och tydlighet, till exempel genom standardavtal för olika funktioner, dels på hållbara transporter, säger Rizwan Baig, chef Leverera vid FTI.


– Ambitionen är att stärka samarbetet med våra entreprenörer och bygga långsiktiga relationer där vi tillsammans följer upp, utvecklar och kontinuerligt förbättrar kvaliteten med återvinningen från våra stationer till balningsanläggningar.


Återvinningsstationerna är till för hushåll och ger dem möjlighet att lämna sina pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar samt tidningar till återvinning, vilket väsentligt bidrar till att aktivt spara på jordens ändliga resurser vid tillverkning av nya förpackningar och produkter. Den aktuella upphandlingen omfattar tömning enligt schema av behållare för papper-, plast- och metallförpackningar och att hämtade förpackningar transporteras till regionala anläggningar för omlastning och balning.


Sista tidpunkt för anbud är den 17 februari kl 16:00. Intresserade företag kan beställa anbudsunderlag genom att mejla till upphandling@ftiab.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094