23948sdkhjf

Innovativ lösning för återvinning av isolering

Suez driver ett innovativt hållbarhetsprojekt där spill från isoleringsmaterial vid nybyggnation återvinns och får nytt liv som lösullsisolering.

Projektet drivs i samarbete med Feab Isolerproffs. De potentiella miljövinsterna är stora, då det idag är vanligast att isoleringsspill läggs på deponi. Det långsiktiga målet med projektet är att gå från 100 procent deponering till 100 procent återvinning.


– Detta är cirkulär ekonomi på riktigt och ligger helt i linje med EU:s mål att 70 procent ska återvinnas år 2020. Vårt mål är att skala upp återvinningen och erbjuda denna tjänst i hela Sverige, säger Ulf Gustafsson som är byggchef på SUEZ och en av de drivande bakom projektet, i ett pressmeddelande.


Lösullsisolering är en snabb, enkel och effektiv metod för energibesparing, som genomförs utan påverkan på boendet eller ingrepp i huset. Lösull används redan idag i befintliga NNE-byggnader (Nära Nollenergibyggnader) som har en klimatskärm där endast en låg mängd värme kan passera igenom. I dagsläget erbjuder Feab Isolerproffs lösull av olika kvaliteter och man ser en ökad efterfrågan på återvunnen isolering.


- Våra kunder blir allt mer miljömedvetna och genom samarbetet med Suez kan vi nu erbjuda kunderna en högkvalitativ produkt av isoleringsmaterial som annars skulle gå till deponi. Här får materialet ett nytt liv som ny lösullsisolering vilket väsentligt förbättrar fastigheternas driftsekonomi, sparar på jordens resurser och går i linje med EU-direktivet från maj 2010 om NNE-byggnader, säger Mikael Bennarp, vd och affärsutvecklare på Feab Isolerproffs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063