Davos återvinner cigarettavfall

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Medan viktiga ekonomiska problem diskuteras mellan världsledare i Davos denna vecka, lanseras samtidigt ett innovativt och nytt återvinningsprogram som löser problemet med cigarettavfall.

Det är ett samarbete mellan staden Davos och återvinningsexperterna TerraCycle som resulterat i ett stadsomfattande återvinningsprogram för cigarettavfall. Davos blir därmed den första staden i Schweiz vars invånare kan återvinna sina cigarettfimpar genom att släcka och sedan slänga dem i lättillgängliga och välmarkerade behållare placerade på allmänna platser längs huvudgatan i Davos.


Material från rökare, inklusive cigarettfimpar, är ett av de vanligaste generade avfallen i världen. Varje år slängs över 760 miljoner kilo fimpar på marken världen över. Det betyder att en av tre sålda cigaretter hamnar på marken som skräp. Cigarettfimpar är inte organiskt nedbrytbara och kräver därmed en korrekt hantering för att inte belasta miljön. Förhoppningen är att det nya initiativet för cigarettåtervinning i Davos kommer att verka som motivation för människor till att hjälpa till att städa upp sitt samhälle genom att återvinna cigarettfimpar, som för närvarande hamnar i vanliga soporna och därefter på förbränningsanläggningar, eller i många fall tyvärr blir skräp på gatan.


Allt cigarettavfall som samlas in i behållarna kommer att skickas till TerraCycle för att sedan återvinnas till nya användbara plastprodukter, såsom plastpellets, vilket minskar behovet på plast som är tillverkad av råmaterial. Den organiska andelen av avfallet, det vill säga papper och kvarvarande tobak komposteras.


TerraCycles VD och grundare Tom Szaky kommenterar:


- Vi är exalterade över att Davos stad har blivit den första staden i Schweiz som implementerar ett stadsomfattande återvinningsinitiativ för cigarettavfall. TerraCycle har redan framgångsrika stads- och landsomfattande återvinningsprogram för cigarettavfall i ett antal länder världen över. Vi hoppas att världsledarna på denna veckas World Economic Forum kommer att notera detta nya initiativ för cigarettåtervinning och därigenom överväga att rekommendera att liknande lösningar implementeras i andra städer och länder runtom i världen.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Rinkeby-Tensta bäst på att sortera ut matrester

Röda bilar byts mot vita som är gröna

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Nyhetsbrev

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Arkiv

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Forskarnytt
Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Trollhättebor engagerade i sopsorteringsfrågan

Debatt
Låt näringslivet ta ett större producentansvar - inte mindre

”Vi föreslår en ny modell som bygger på att vi vill ta ett större ansvar, ett utökat producentansvar. En förutsättning för att producentansvaret ska fungera fullt ut är emellertid att vi får mer ansvar, mer långsiktighet och mer tydlighet som då ger mer återvinning, skriver FTI:s ordförande Gunnar Svensson och vd Kent Carlsson i en debattartikel.

Företagssamverkan för hållbar logistik

Örebro universitet inrättar ett nytt forskningscenter för hållbar logistik.

Avfallsförbränning
Avfallsförbränning ger samhällsnytta för miljarder

Söderenergi publicerar en ny rapport som visar att samhället sparar stora belopp på energiåtervinning av avfall. Förbränningen ersätter klimatpåverkande fossila bränslen och minskar spridningen av miljögifter, samtidigt som den levererar el och fjärrvärme.

Svenska Retursystem inspirerar till hållbara placeringar

Hållbara klassiker

En Svensk Klassiker och klassikerloppen; Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet skriver ett nytt gemensamt treårsavtal med Suez.

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161