Goda kunskaper om matsvinn hos kunderna

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

ICA har gjort en kundundersökning som visar att en majoritet, 73 procent, av kunderna anser att de har goda kunskaper om hur olika matvaror ska hanteras och förvaras för längst hållbarhet.

Nästan alla tillfrågade sparar rester för att äta senare. För att ta tillvara kundernas kunskap och engagemang kommer ICA nu att publicera ytterligare recept för att laga på rester för att hjälpa kunderna att minska matsvinnet.


Trots att 70 procent (enligt rapporten Matavfall i Sverige, Naturvårdsverket) av matsvinnet sker i hemmet upplever kedjans kunder att de har goda kunskaper om matsvinn. En övervägande majoritet, 88 procent, tittar, luktar och smakar på produkter för att avgöra om de är bra. Bara åtta procent anger att de endast går på bäst-före-datum. För att underlätta för kunderna att minska matsvinnet i hemmet kommer ICA i februari att publicera veckomenyer med klimatanpassade recept och tips på vad man kan laga med rester.


- Vi upplever att det finns en god vilja och kunskap hos många av ICA-butikernas kunder. För oss gäller det att ta vara på denna kraft för att bidra till ett minskat matsvinn. Vi utvecklar recept samt information om mathantering och hur kunderna kan ta tillvara rester. Många butiker jobbar också med olika lösningar för att minska matsvinnet. Inom ICA tror vi att det behövs många olika insatser för att minska det totala svinnet, säger Kerstin Lindvall, direktör för Corporate Responsibility.


Undersökningen visar också att kunderna har en god tilltro till ”sin” butik. Nästan 90 procent litar på att butiken kan bedöma vad som går att sälja med kort datum och de allra flesta köper dessa prissänkta varor.


- För mig är den viktigaste insatsen för att undvika matsvinn att ha en god kännedom om min lokala marknad. På det sättet kan vi skapa effektiva inköpsrutiner så att vårt sortiment är anpassat till kunderna och volymerna är rätt. Att sedan komplettera med prissänkningar för produkter med kort datum och skänka till välgörenhet gör att vi ytterligare kan minimera matsvinnet, säger Alexandra Rosander, handlare vid ICA Nära Enebytorg.


Bild: Kerstin Lindvall, direktör för Corporate Responsibility vid ICA.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Debatt
Plast – en outnyttjad resurs

Omvärlden
Skatt på plastförpackningar

Ny märkning ska minska matsvinn

Projektpengar för utveckling av avfallstjänster

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Nyhetsbrev

Ny packlösning för minskat matsvinn

Arkiv

Omvärlden
Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Okunskap kring asbest på återvinningen

Avfallsförbränning
Energibolag tar ställning i plastfrågan

Inga engångsprodukter av plast. Ett tydligt producentansvar. Styrmedel högt upp i avfallstrappan. Och att fossila utsläpp från plast belastar upphandlare av avfallsbehandlingstjänster. Det är kärnan i Öresundskrafts syn på plastfrågan.

Byggavfall kan återanvändas

Forskarnytt
Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd.

De investerar i maträddarapp

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Omvärlden
Stor återvinningsaffär i Indien

Årets älvstädning drar igång

1

Kulturkalas med mindre sopor

Idag startar Kulturkalaset i Göteborg. Då invigs också Göteborgs Stads satsning på att avveckla engångsmaterial på evenemang.

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Omvärlden
Plastavgifter på gång i Frankrike

Omvärlden
Kraxande renhållningsarbetare…

Lågor oroar

SVT rapporterar att boende i Eskilstuna är oroliga över den eldslåga som bildas när metan förbränns på återvinningscentralen Lilla Nyby.

Omvärlden
Nya Zeeland skippar plastpåsar

I Nya Zeeland har premiärminister Jacinda Ardern aviserat att engångsplastpåsar i affärerna under nästa år kommer att fasas ut.

Erhåller investeringsstöd

Eget avfall blir biogas för livsmedelsproducenten

Nu kan man panta påsar med mobilen

Sortera Materials förvärvar MTIB

Stora samhällsvinster med ökad plaståtervinning

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Produktnyheter
Lanserar helt återvinningsbar kaffekopp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18