Goda kunskaper om matsvinn hos kunderna

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

ICA har gjort en kundundersökning som visar att en majoritet, 73 procent, av kunderna anser att de har goda kunskaper om hur olika matvaror ska hanteras och förvaras för längst hållbarhet.

Nästan alla tillfrågade sparar rester för att äta senare. För att ta tillvara kundernas kunskap och engagemang kommer ICA nu att publicera ytterligare recept för att laga på rester för att hjälpa kunderna att minska matsvinnet.


Trots att 70 procent (enligt rapporten Matavfall i Sverige, Naturvårdsverket) av matsvinnet sker i hemmet upplever kedjans kunder att de har goda kunskaper om matsvinn. En övervägande majoritet, 88 procent, tittar, luktar och smakar på produkter för att avgöra om de är bra. Bara åtta procent anger att de endast går på bäst-före-datum. För att underlätta för kunderna att minska matsvinnet i hemmet kommer ICA i februari att publicera veckomenyer med klimatanpassade recept och tips på vad man kan laga med rester.


- Vi upplever att det finns en god vilja och kunskap hos många av ICA-butikernas kunder. För oss gäller det att ta vara på denna kraft för att bidra till ett minskat matsvinn. Vi utvecklar recept samt information om mathantering och hur kunderna kan ta tillvara rester. Många butiker jobbar också med olika lösningar för att minska matsvinnet. Inom ICA tror vi att det behövs många olika insatser för att minska det totala svinnet, säger Kerstin Lindvall, direktör för Corporate Responsibility.


Undersökningen visar också att kunderna har en god tilltro till ”sin” butik. Nästan 90 procent litar på att butiken kan bedöma vad som går att sälja med kort datum och de allra flesta köper dessa prissänkta varor.


- För mig är den viktigaste insatsen för att undvika matsvinn att ha en god kännedom om min lokala marknad. På det sättet kan vi skapa effektiva inköpsrutiner så att vårt sortiment är anpassat till kunderna och volymerna är rätt. Att sedan komplettera med prissänkningar för produkter med kort datum och skänka till välgörenhet gör att vi ytterligare kan minimera matsvinnet, säger Alexandra Rosander, handlare vid ICA Nära Enebytorg.


Bild: Kerstin Lindvall, direktör för Corporate Responsibility vid ICA.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Stipendium till engagerad komet-ledare

"Laga plast istället för att byta ut"

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

De delar resurser, energi och utrustning

170 000 ton koldioxid, 750 ton fosfat och 190 ton svaveldioxid. Det har ett industrinätverk utanför Norrköping besparat miljön årligen genom så kallad industriell symbios.

Forum för cirkulära materialflöden

Sveriges biopannor kan klara omställning till förnybara bränslen

Med tio års energiforskning banar Chalmers nu vägen för en radikal omställning mot förnybara bränslen. Vill se förgasning av biomassa på bred front. ”Vi kan producera förnybart bränsle som motsvarar 10 procent av världens flygbränsle”

Nyhetsbrev

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Arkiv

Välkomnar nyordning för förpackningar och tidningar

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Centerförslag löser inte problemet

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Ny hållbarhetschef

Storbrand på Filbornatippen i Helsingborg

Vill förbjuda engångsprodukter av plast

Uppmanar till avfallsminskning

Att producera en enda mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kg. Det är avfall som konsumenten aldrig ser.

Återvinningen av plast måste öka

Biokompositer som ersätter plast

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

H&M tar cirkulärt grepp om förpackningar

1

Hungriga bakterier renar vattnet

Bara vart tredje storbolag cirkulärt

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

IVL förstärker

Premiär för pant på smoothie

Ragn-Sells säljer konsult- och utbildningsföretag

Internationell marknadsföring av svenska miljöteknikföretag

Erikshjälpen startar e-handel

Debatt
Skala ned renoveringarna

Forskarnytt
Ny metod förbättrar sortering av hushållsavfall

Inför digital pant på plastpåsar

Bygger ny förbehandling för biogas

Robot återvinner iPhone

Forskarnytt
Muterande enzym bryter ner PET

Ministerbesök vid klädåtervinning

Blom frikänd

Digital plattform för resttyger

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174