23948sdkhjf

Årets återvinnare i golvbranschen utsedd

Organisationen Golvbranschen, GBR, har utsett årets återvinnare.

Priset är nyinstiftat och syftar till att öka mängden insamlat installationsspill från plastgolv. Förste vinnaren blev BL-Interiör AB i Umeå som samlat in nästan 19 ton plastspill under 2016. Det är material som nu till största delen återvinns, mals ned och blir nya plastgolv. Sammanlagt 34 golvföretag deltog i premiärtävlingen.


- Idag samlar vi in knappt 300 ton installationsspill, plast som annars bokstavligen skulle gått upp i rök. Vi ser en liten ökning sedan 2015 men potentialen är så mycket större, säger Malin Bjurvald, teknik- och miljöansvarig på Golvbranschen GBR. Majoriteten av spillet granuleras och blir sedan nya golv. Teoretiskt sett kan det bli upp till 100 000 kvm nytt golv, men vi är inte riktigt där ännu. I praktiken går det inte att materialåtervinna allt. Bland annat finns en del skräp och limrester i det insamlade spillet.


Återvinning är centralt för att få ut mesta möjliga värde av de råvaror som används.Spill från installation av plastgolv samlas ihop på byggarbetsplatsen och skickas sedan genom plastgolvleverantörernas försorg till en återvinningscentral i Ronneby där spillmaterialet sorteras. Det mals ned och återanvänds i möjligaste mån i produktionen av nya golv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172