23948sdkhjf

Nya turer om Bolidens järnsand

Mark- och miljödomstolen undanröjer bygg- och miljönämndens beslut kring järnsand från Rönnskärsverken i Skellefteå.

Det är SVT Nyheter Västerbotten som uppmärksammar den senaste utvecklingen. Järnsanden uppkommer som ett restmaterial vid kopparframställning i smältverket i Skelleftehamn. Sanden har länge använts som fyllnadsmaterial i gator, gångvägar och skolgårdar. Detta satte bygg- och mljönämnden i princip stopp för, genom att klassa järnsanden som farligt avfall. I maj förra året beslutade man att införa riktlinjer för hantering och bedömning av ärenden gällande järnsand som hittas i marken.


Detta har fått tydliga konsekvenser för Boliden. Det har varit OK att använda järnsanden, men då det nu blivit mer byråkrati kring användandet har många valt bort den. Därmed har högarna växt utanför smätlverket, där det varje dygn produceras ca 700 ton järnsand. Bolaget överklagade beslutet till länsstyrelsen, men då man inte fick gehör där gick man vidare till mark- och miljödomstolen. Domstolen har nu fattat sitt beslut och undanröjer bygg- och miljönämndens dito.


Detta då nämnden gått över sina befogenheter när man införde sina riktlinjer och därmed hittat på egna regler om järnsandens klassificering och hantering. Domen vinner laga kraft den 10 februari och kan alltså överklagas fram till dess.


Bild: Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Boliden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064