23948sdkhjf

De återvinner mest matavfall

Avfall Sverige presenterar statistik på lokal nivå som visar hur långt olika kommuner har kommit för att uppnå det nationella målet för återvinning av matavfall.

Regeringen beslutade i april 2012 om nya etappmål, som ska vara uppfyllda nästa år. Ett av dem rör resurshushållning i livsmedelskedjan och hur näring och energi ur matavfall ska tas till vara. Statistik från Avfall Sverige visar att Båstad är den kommun i landet med högst andel utnyttjande av matavfallet. 61 procent av det uppkomna matavfallet behandlas så att både energi och näringsämnen tas till vara. Det nationella målet är 40 procent. Det görs genom att matavfall behandlas i en rötningsanläggning så att man får biogas som kan användas som fordonsbränsle och biogödsel som kan ge växtnäring i jordbruket. Andra kommuner med hög andel matavfall till rötning är Uddevalla (57 procent), Sölvesborg (56 procent) och Karlshamn (55 procent).


Västmanland och Skåne är de län med högst andel nyttjande av matavfall genom rötning.


Av de kommuner som endast komposterar sitt matavfall istället för att röta vid biogasanläggning toppar Mora, där 79 procent av det uppkomna matavfallet komposteras så att näringsämnen tas till vara. Därefter kommer Orsa (71 procent), Falun och Smedjebacken (69 procent) och Gästrike återvinnare (66 procent). Det nationella målet här är 50 procent.


Att det finns ett nationellt mål behöver inte betyda att det är ett mål på lokal nivå. Det finns kommuner som har högre ambitioner. Samtidigt är det viktigt att alla landets kommuner bidrar för att det nationella målet ska kunna uppfyllas till 2018.


Den senaste nationella uppföljningen av etappmålet gjordes 2014. Den visar att omkring 38 procent av det uppkomna matavfallet från konsumtionsledet (hushåll, storkök, butiker och restauranger) rötades och komposterades så att näringsämnen tas tillvara, att jämföra med målet på 50 procent. Motsvarande andel som rötas, där energin tas till vara och där återföring av näringsämnen sker, uppgick till 27 procent, att jämföra med målet på 40 procent.


Statistiken finns i Avfall Sveriges nya rapport ”Hushållsavfall i siffror” och avser år 2015. Rapporten innehåller avfallsstatistik på riksnivå, länsnivå samt kommunnivå. Den innehåller bland annat uppgifter om avfallsmängder, avfallsavgifter, kundnöjdhet, återvinning och övriga uppgifter om avfallshanteringen i kommunen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063