23948sdkhjf

Återvunna PET-flaskor blir nytt IKEA-kök

Den 1 februari lanserar IKEA köksfronter tillverkade av både återvunnet trä och återvunnen plast.

Tillsammans med den svenska designgruppen Form Us With Love och en italiensk leverantör har IKEA of Sweden utvecklat ett nytt material på marknaden, en plastfolie av återvunna PET-flaskor.


Varje år förbrukas miljarder PET-flaskor globalt. Vissa återvinns som material till nya produkter, men merparten blir skräp.


- Vad vi gör på IKEA har stor inverkan på miljön eftersom vi arbetar med stora kvantiteter. Genom att använda återvunnet material kan vi producera på ett mer hållbart sätt, säger Anna Granath, produktutvecklare på IKEA of Sweden, som är sortimentsbolaget i Älmhult.


Anna Granath är projektledare för teamet som har utvecklat Kungsbacka, som köksfronterna döpts till. Projektet startade för två år sedan med visionen att skapa en mer hållbar inredning och köksproduktion. Tillsammans med en innovativ italiensk leverantör började teamet att utforska möjligheterna som återvunnet material erbjuder.


Utvecklingsarbetet resulterade i ett nytt material på marknaden, en plastfolie gjord av bortkastade PET-flaskor som samlats in av japanska kommuner.


- Vi hittade ett sätt att omvandla begagnade PET-flaskor till folie som lamineras på köksfronter. Den största utmaningen var att skapa ett material som uppfyller samma kvalitetskrav som en folie gjord av ett helt nytt material. Vi har arbetat hårt för att inte kompromissa med kvalitet eller pris, säger Marco Bergamo, ansvarig för utveckling hos den italienska leverantören, 3B.


25 halvliterflaskor behövs för att täcka den antracitfärgade ytan på en 40 x 80 cm stor kökslucka. Detta är ett viktigt steg för IKEA på vägen mot en mer cirkulär affär. Fronterna ger inte bara återvunna platsflaskor och återvunnet trä ett nytt liv, utan också ett mycket längre liv. Precis som alla övriga köksfronter från företaget har även Kungsbacka 25 års garanti.


Bild: Anna Granath, produktutvecklare på IKEA of Sweden, undersöker en Kungsbacka köksfront. Foto: Kiia Valavaara



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14