23948sdkhjf

Miljöministern vill ha nytt sopsystem

Miljöminister Karolina Skog vill helt göra om systemet för insamling av sopor. Genom att ge kommunerna hela ansvaret kan återvinningen öka, menar ministern.

Det är i en intervju i DN som det framgår att Karolina Skog (MP) nu påbörjat det politiska arbetet med att göra om systemet för insamlingen. Av intervjun framgår att dialog inletts såväl med branschen som med den borgerliga oppositionen. Regelrätta politiska förhandlingar räknar ministern med att kunna inleda i april.


Bakgrunden till den planerade omgörningen är det faktum att två tredjedelar av de sopor som idag förbränns, skulle kunna återvinnas (enligt en rapport från Avfall Sverige). Som bekant är ansvaret för avfallshanteringen i dag delat mellan kommunerna och förpackningsproducenterna. Skog säger i intervjun att de förbättringar som krävs inte är möjliga genomföra i dagens tvådelade system och hon vill därför att hela ansvaret läggs på kommunerna.


Ministern vill ha en bred samförståndslösning kring ett system som ska vara stabilt och trovärdigt över tid. Inom kort kommer branschföreträdare och oppositionspartier att bjudas in till rundabordssamtal, som i sin tur ska lägga grunden för politiska förhandlingar som ska starta i april. Ett färdigt förslag ska kunna landa i riksdagen före valet 2018.


Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312