23948sdkhjf

De tävlar i avfallsminskning

Nu har Sveriges främsta avfallsminskande aktiviteter korats och under våren tävlar de om titeln Europas bästa.

Det handlar om tre verksamheter/aktiviteter och der är Gram Malmö, Göteborgs Stad med Förpackningsspanarna och En Köpfri Dag.


Det var för åttonde året i rad som EU-projektet Europa Minskar Avfallet anordnades en vecka i november 2016. Projektet uppmärksammar avfallsminskande initiativ runt om i Europa och när veckan var slut hade över 12 000 aktiviteter arrangerats. Nu har Avfall Sverige utsett de bästa avfallsminskande aktiviteterna i tre olika kategorier.


Gram Malmö är Sveriges första förpackningsfria butik, och vann i kategorin företag. Genom att utesluta förpackningar bidrar Gram till att förebygga avfall, vilket minskar klimatpåverkan mycket mer än exempelvis återvinning. Gram Malmö säljer fina glasburkar att fylla, men besökare som tog med sig behållare hemifrån fick en särskild rabatt under projektveckan.


En Köpfri Dag tog hem kategorin ideell organisation. Den årliga dagen inföll den 25 november och projektet uppmanar oss att under 24 timmar inte köpa någonting alls. Genom att utmana oss själva får vi en möjlighet att reflektera över konsumtionens roll i samhället såväl som våra personliga konsumtionsmönster.


Göteborgs stad vann kategorin offentlig verksamhet, med projektet Förpackningsspanarna. För att göra barn uppmärksamma på problematiken med överflödiga förpackningar har Göteborgs stad tagit fram ett omfattande och välslipat utbildningspaket. Eleverna får lära sig om vilken klimatpåverkan förpackningsavfall har och ger sig därefter ut i butikerna för att själva leta efter dåliga förpackningar.


Nästa steg för de tre blir EWWR (European Week for Waste Reduction) Awards, en tävling som hålls under våren 2017. Tillsammans med de nominerade från andra EU-länder kommer de svenska aktiviteterna att tävla om titeln Europas bästa förebyggande-projekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063