23948sdkhjf

På jakt efter mest hållbara skolmatskommun

Det är dags att landets politiker tar ansvar för att maten som elever serveras i landets skolor är hållbar.

Det anser Världsnaturfonden WWF och White Guide Junior som nu tillsammans ger sig in i skolmatsdebatten genom satsningen på att hitta Sveriges mest hållbara skolmatskommun.


I Sverige serveras varje dag tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. En betydande del av dessa sker i landets alla skolor. För att barnen ska orka med långa skoldagar är det avgörande att skolmaten är god och näringsriktig. Men det är också viktigt att maten som serveras inte tär på vår planet.


- Vi lever i dag i Sverige som om vi hade fler än fyra planeter till vårt förfogande. En stor anledning till att vi hamnat så snett är vår konsumtion av mat som står för en tredjedel av de svenska utsläppen. Vi vet att barn och unga vill vara med och förändra det och nu är det dags för politikerna att hjälpa våra unga mot bättre skolmat för planetens bästa, säger Anna Richert, matexpert på WWF.


Att vi äter mycket kött, slänger mat i onödan och har en hög matimport är anledningar till att trenderna går åt fel håll. Allt detta är högst aktuellt för skolmaten. Därför vill WWF och White Guide Junior förändra skolmaten. Målet är att maten som serveras i skolorna ska vara klimatsmart, inte tära på vare sig djur eller natur och vara näringsrik.


-Kommunerna måste ta större ansvar inom den offentliga gastronomin för att ställa om mot en mer hållbar mat. Tillsammans med WWF sätter vi nu press på politiker och kostchefer att våga ta ställning för att ge våra barn och unga en hållbar skolmåltid, säger Pär Bergkvist, initiativtagare för White Guide Junior.


Priset riktar sig till kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan och utgår från fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat. Med dessa områden hoppas man inspirera och pusha kommuner till att bland annat minska på växthusgasutsläppen, köpa mindre men bättre kött och att stoppa det onödiga matsvinnet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062