23948sdkhjf

Gasflaska exploderade i avfallspanna

En gasflaska exploderade under natten till söndagen i Filbornaverkets panna. Ingen person kom till skada och pannan fick endast små skador.

Det var vid halv fyra tiden i söndags morse som personalen i Filbornaverkets (Helsingborg) kontrollrum hörde en kraftig smäll från pannan. Vid undersökning av skadeplatsen hittades aska och slagg på golvet utanför slaggutmatningen och man drog slutsatsen att ett kraftigt övertryck uppstått i eldstaden. Misstankarna bekräftades en stund senare då en söndersprängd gasflaska hittades.


Ingen person skadades vid händelsen och pannan fick endast små skador. Driften stoppades under inspektion av pannan men återupptogs 40 minuter senare i normal omfattning.


– Vi har startat en utredning för att försöka utröna varifrån gasflaskan kom och vad vi kan göra för att undvika en upprepning. Det säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft och tillägger att tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.


Pannan är en mycket tålig konstruktion, bland annat med tanke just på risken att gasflaskor kan följa med in i eldstaden. Man ser dock ändå allvarligt på händelsen då den kunde fått större konsekvenser om personal befunnit sig i närheten.


Filbornaverket är en avfallseldad kraftvärmeanläggning som producerar el och fjärrvärme. Anläggningen invigdes 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063