23948sdkhjf

Små verkstäder dåliga 
på att hantera oljeavskiljare

Miljöförvaltningen i Stockholm har under 2016 bedrivit tillsyn över små verkstäder. Det visar sig bland annat att det brister i hanteringen av oljeavskiljare.

Man har tittat på fordonsverkstäder, små fordonstvättar, mekaniska verkstäder och smyckesverkstäder som inte är anmälningspliktiga enligt miljöbalken. Fullständiga inspektioner genomfördes på 89 verksamheter och tillsynens fokus har legat på avfalls- och kemikaliehantering.


Utgångspunkten har varit de verkstäder där miljöförvaltningen bedömt att verksamheten omfattat lösningsmedelshantering, fordonstvätt eller där det funnits klagomål. Förutom verkstäderna har tillsynen också omfattat 14 fastighetsägare som uppgetts ha ansvar för oljeavskiljare kopplade till de inspekterade verkstäderna.


De noterade bristerna var bland andra:
• Behållare med farligt avfall saknar märkning om innehåll,
14 %
• Kemikalier förvaras så att det finns risk för att spill/läckage
når avlopps- eller dagvattenbrunn eller oskyddad mark, 9 %
• Farligt avfall förvaras så att det finns risk för att
spill/läckage når avlopps- eller dagvattenbrunn eller
oskyddad mark, 2 %


Hos verkstäder som har oljeavskiljare upptäcktes att 25 % av avskiljarna inte sköttes på rätt sätt. Ofta uppstår brister på grund av att oklarheter kring ansvarfördelning mellan verkstad och fastighetsägare gjort att avskiljaren inte tömts på flera år eller att larmet inte kontrollerats, alternativt helt saknas.



De verksamheter som ingått i tidigare års tillsynsinsatser (54 st) har generellt bättre kunskap om hantering av kemikalier och avfall än de som aldrig tidigare inspekterats. Regelbunden tillsyn med platsbesök är nödvändig för att minska risken för påverkan på miljön.


Källa: Motormagasinet.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062