23948sdkhjf

Första avfallsbolaget som ansluts till ISO 26000

Som landets första VA- och avfallsbolag ansluter sig Vakin nu till ISO 26000, en frivillig, internationell standard med riktlinjer för socialt ansvarstagande.

Vakin, Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB, har sedan 2012 arbetat systematiskt för att ansluta sig till ISO 26000. Standarden utgår från sju kärnområden som tillsammans definierar begreppet socialt ansvarstagande. Eftersom standarden bygger på frivilliga riktlinjer, leder den inte till någon certifiering utan syftar istället till att vägleda organisationer i hållbarhetsarbetet.


Vakins arbete med att implementera standarden i sin dagliga verksamhet, har utgått från tre olika dimensioner: miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Genom ett brett arbete, både inom och utanför organisationen i och med Vakins många olika intressenter, har målsättningarna kring socialt ansvarstagande och hållbarhet kunnat uppnås.


-I Vakins grunduppdrag ingår att vi är socialt ansvarstagande och anslutningen är därför en naturlig del av den långsiktiga, hållbara verksamhet vi bedriver, säger Tomas Blomqvist, VD på Vakin. Nu hoppas vi att fler företag i vår bransch kommer att välja samma väg.


Bland de åtgärder som genomförts märks exempelvis Vakins insatser för att löpande ta emot människor som behöver komma in i samhället via en arbetsplats, Vakins nationella och internationella arbete med vatten- och avfallsfrågor, där SIDA-finansierade projekt i Kina och Kenya ger möjlighet att sprida kunskap, och Vakins inköpspolicy med tydliga, etiska krav som stärker hållbar produktion och handel.


Bild:


Tomas Blomqvist, VD på Vakin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063