23948sdkhjf

Arbetskläder renas från tungmetaller

Berendsen miljösatsar på nya reningsverk för tvätterierna av arbetskläder i Sundsvall, Umeå och Helsingborg under 2017.

-Vatten är en av världens mest värdefulla resurser och i cirka 20 år har vi arbetat med olika typer av vattenrening i våra tvätterianläggningar. Många är redan Svanenmärkta. Övergången till mekaniskt-kemiska rening har skett i omgångar, och i år gör Berendsen denna stora satsning på tre av tvätterierna, säger Thomas Eliasson, VD för Berendsen Textil Service AB i ett pressmeddelande.


Först ut är tvätteriet i Sundsvall som inviger sitt nya AL2-reningsverk den 28 februari. I samband med nybyggnationen har tvätteriet också byggts ut och anpassats för att för att bli allt mer miljösmart.


-Reningsverket har testats under ett par månader och halten av tungmetaller reduceras nu med upp till 96 %. Prov visar att även PH-värdet har sänkts till neutralt. Bara genom att använda ett professionellt tvätteri istället för att tvätta arbetskläder själv, minskas förbrukningen av vatten, tvättmedel och energi samt en reducering av utsläpp av växthusgaser med 30 procent, säger Sture Harström, platschef på Berendsen tvätteri i Sundsvall.



I samband med byggnationen nya reningsverket har Berendsen även fört dialog med MittSverige Vatten&Avlopp som tar emot tvättvattnet.


-Det här går helt i linje med vårt uppströmsarbete. De gemensamma offentliga reningsverken är byggda för att rena avloppsvatten från hushållen. Extra föroreningar från industrin behöver renas redan vid källan, som i det här fallet är i tvätteriledet, för att avlasta både miljön och VA-kollektivets kostnader, säger Jessica Schröder, miljöingenjör på MittSverige Vatten&Avlopp.



De nya reningsverken utför mekanisk-kemisk rening av 3 till 6 kubikmeter avloppsvatten per timme enligt AL2-teknik. Det innebär i korthet att tvättvattnet först förfiltreras, sedan regleras PH-värdet, och därefter tillsätts flockningsmedel som binder smuts och kemikalier. Det slam som då bildas filtreras i band- eller lamellfilter. Det renade vattnet separeras och går ut i avloppet. Smutsslammet centrifugeras och massan lämnas till deponi. Överskottsvattnet renas ytterligare en gång.


Berendsen är Sveriges största leverantör av miljösmarta hyr- och tvättlösningar av arbetskläder och skor till alla typer av verksamheter inom industri- och tjänstesektorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093