23948sdkhjf

Grönt ljus för återvunna däck i allvädersplaner

Det finns inget som tyder på att fyllnadsmaterial av återvunna däck i allvädersplaner utgör risker för människors hälsa. Det skriver EU:s kemikaliemyndighet ECHA i en ny rapport som nyligen publicerades.

EU-kommissionen gav i fjol ECHA, Europiska kemikaliemyndigheten, uppdraget att utvärdera användningen av återvunnet däckgummi som fyllnadsmaterial i allvädersplaner, till exempel fotbollsplaner av konstgräs. ECHA:s rapport drar slutsatsen att riskerna med att vistas på allvädersplaner med fyllnadsmaterial av återvunna däck är mycket låga, både för de som idrottar på planen och de som sköter underhållet. Utvärderingen omfattar eventuella effekter på både barns och vuxnas hälsa.


– Det är bra att EU gör den här typen av grundliga utredningar. En lång rad forskningsstudier har tidigare gjorts på materialet från återvunna däck, och allt pekar på att det är säkert för både hälsa och miljö att använda det, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning, i ett pressmeddelande.


– Vi välkomnar och stödjer mer forskning kring hur återvunnet däckmaterial bäst kan användas. Genom att återvinna minskar vi behovet av nytt material i samhället och bidrar till att spara på jordens resurser.


Allvädersplaner är vanliga i Sverige. Fördelarna jämfört med vanliga gräsplaner är framför allt att allvädersplaner kan användas året runt och är billiga att anlägga och sköta. En analys som genomfördes vid Luleå Tekniska Universitet 2016 visar också att allvädersplaner, jämfört med många andra plantyper, har mindre miljöpåverkan sett över hela livslängden.


Fakta:


Varje år samlar Svensk Däckåtervinning under det lagstadgade producentansvaret in mer än 85 000 ton uttjänta däck på däckbranschens uppdrag. Det är mer än vad som säljs i Sverige på ett år, vilket ger en återvinningsgrad på över 100 procent. Det mesta materialet återvinns och blir gummibitar av olika storlek, som används bland annat till allvädersplaner, mjuka lekytor och vattenrening.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078