23948sdkhjf

Utredning om cirkulär ekonomi överlämnad

På onsdagen mottog miljöminister Karolina Skog utredningen ”Från värdekedja till värdecykel” av utredaren Ola Alterå. I den föreslås bland annat ett speciellt avdrag för hyra och reparation av produkter.

Alterå sade vid pressträffen att av 100 kronor spenderade på konsumentprodukter går 98 till att köpa nya saker. Genom att göra det billigare att reparera och hyra saker i framtiden hoppas man underlätta övergången till en cirkulär ekonomi med bättre resursutnyttjande. Avdraget har fått namnet hyberavdrag. Avdraget ska likna rutavdraget, men inte vara kopplat till att tjänsterna utförs i hemmet. Alterå säger att man räknar med att förslaget, om det blir verklighet, inte bara kommer att minska klimatpåverkan, utan också har potential att skapa ca 10 000 nya jobb.


Annat som tas upp i utredningen är en ökad tillgänglighet av bilpooler, underlättande av hushållens avfallshantering och en utökad bevisbörda på företag gällande reklamationer. I dag har företag ansvar i sex månader att visa att det inte var deras fel att en produkt gått sönder. Detta föreslås utökas till två år för att stimulera utveckling av produkter med högre kvalitet och livslängd.


Utredningen ska nu ut på remiss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062