23948sdkhjf

Mobil ÅVC lockade fram farligt avfall

Under 2016 lämnades nästan 150 ton avfall till Sörabs mobila återvinningscentral. Av detta var drygt 27 ton farligt avfall och elavfall.

Efter en rundringning bland ett par av Sörabs ägarkommuner verkar det som att mängderna farligt avfall och uttjänta elprodukter inte minskat i deras övriga insamlingssystem under året, snarare tvärtom, menar Josefin Pucher som är avfallsplanerare på Danderyds kommun.


Johan Lausing, VD på SÖRAB, tycker att det är mycket bra att få in de här mängderna på det här sättet då de är farliga för miljön och behöver omhändertas på speciellt sätt.


- Med den mobila ÅVC:n har vi gjort återvinningen än mer tillgänglig och det verkar som vi har hittat ett nytt sätt att samla in farligt avfall på, säger Johan Lausing.


Den mobila återvinningscentralen tar emot i stort sett det mesta som invånarna kan lämna på Sörabs stationära återvinningscentraler, men i mindre mängder på grund av begränsat utrymme. Den har rullat ute i bolagets ägarkommuner sedan november 2015 och är väldigt uppskattad bland invånarna.


Den har blivit en sådan succé att Sörab investerat i ytterligare mobila lösningar som kommer rulla ut under våren 2017. En nyhet för i år är även en ny Återbruksbil där man kan lämna mindre möbler och prylar man tröttnat på, men som fortfarande kan vara användbara och glädja någon annan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062