Unikt robotsystem för avfallssortering i Sverige

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

 Avfallshanteringsbolaget Carl F i Malmö har investerat i ett unikt system för robotiserad sortering av avfall.

Det är ZenRobotics Ltd som levererat robotsorteringssystemet ZenRobotics Recycler till Carl F. Robotsorteringslinjen har varit i drift sedan februari och är den första i sitt slag i Sverige. Investeringen i ett robotsystem gör sorteringen av avfall mer precis och kan rädda upp till 12 000 ton material varje år.Carl F är ett visionärt familjeägt avfallshanteringsföretag med 129 års erfarenhet i ryggen. Bolaget ägnar mycket tid åt att utveckla mer hållbara metoder med målet att minimera fotavtrycket i sina avfallshanteringsprocesser. År 2013 monterade man en vindturbin som genererar kraft till återvinningsstationen.- Vi letar ständigt efter mer effektiva metoder och ZenRobotics sorteringssystem passar oss perfekt. Den fristående processen ger oss en mycket effektiv separation av avfall och robotarna tar dessutom nattskiftet, förklarar Carl Fredrik Jönsson, fjärde generationen i familjeföretaget. Enligt honom har utvecklingen inom avfallshantering stått still i några år, och många i branschen är nöjda med rådande situation. På Carl F tycker man dock att det förbränns alldeles för mycket avfall i Sverige och man vill ta tillvara på mer användbart material i avfallet.- Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, förklarar Carl Fredrik Jönsson.Malmöinstallationen är ett perfekt exempel på en enkel men ändå effektiv sorteringsprocess för blandat bygg- och rivningsavfall och industriavfall. Linjen har körts även nattetid, vilket ökar kapaciteten i processen. Carl F:s användning av systemet är världsunikt, i och med att det drivs av företagets egna vindkraftverk. Sorteringen har därmed en minimal miljöpåverkan.ZenRobotics Recycler, som distribueras i Sverige av Ingenjörsfirman J Mared AB, är världens första robotsystem för avfallssortering. Systemet möjliggör en flexibel och automatiserad avfallssortering även i mindre skala. Systemet kan tränas till att känna igen nya fraktioner och på så sätt uppnås en mer optimerad källsortering eftersom systemet kan sortera flera fraktioner samtidigt. En liknande flexibilitet har inte varit tillgänglig inom avfallssortering förut.
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Projektpengar för utveckling av avfallstjänster

Ny packlösning för minskat matsvinn

Omvärlden
Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Okunskap kring asbest på återvinningen

Avfallsförbränning
Energibolag tar ställning i plastfrågan

Inga engångsprodukter av plast. Ett tydligt producentansvar. Styrmedel högt upp i avfallstrappan. Och att fossila utsläpp från plast belastar upphandlare av avfallsbehandlingstjänster. Det är kärnan i Öresundskrafts syn på plastfrågan.

Byggavfall kan återanvändas

Nyhetsbrev

Forskarnytt
Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd.

Arkiv

De investerar i maträddarapp

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Omvärlden
Stor återvinningsaffär i Indien

Årets älvstädning drar igång

1

Kulturkalas med mindre sopor

Idag startar Kulturkalaset i Göteborg. Då invigs också Göteborgs Stads satsning på att avveckla engångsmaterial på evenemang.

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Omvärlden
Plastavgifter på gång i Frankrike

Omvärlden
Kraxande renhållningsarbetare…

Lågor oroar

SVT rapporterar att boende i Eskilstuna är oroliga över den eldslåga som bildas när metan förbränns på återvinningscentralen Lilla Nyby.

Omvärlden
Nya Zeeland skippar plastpåsar

I Nya Zeeland har premiärminister Jacinda Ardern aviserat att engångsplastpåsar i affärerna under nästa år kommer att fasas ut.

Erhåller investeringsstöd

Eget avfall blir biogas för livsmedelsproducenten

1

Testar skräpätande soptunnor

Idag börjar Sundsvalls kommun att placera ut tio så kallade Bigbellys i staden.

Produktnyheter
Arla minskar CO2 med ny förpackning

Omvärlden
Ecoplast till Borealisfamiljen

Mobilpant och plastavgift efter valet?

Med en dryg månad kvar till valet kommer nu miljöpolitiska förslag från olika håll.

Nu kan man panta påsar med mobilen

Sortera Materials förvärvar MTIB

Stora samhällsvinster med ökad plaståtervinning

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Produktnyheter
Lanserar helt återvinningsbar kaffekopp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16