23948sdkhjf

Unikt robotsystem för avfallssortering i Sverige

 Avfallshanteringsbolaget Carl F i Malmö har investerat i ett unikt system för robotiserad sortering av avfall.

Det är ZenRobotics Ltd som levererat robotsorteringssystemet ZenRobotics Recycler till Carl F. Robotsorteringslinjen har varit i drift sedan februari och är den första i sitt slag i Sverige. Investeringen i ett robotsystem gör sorteringen av avfall mer precis och kan rädda upp till 12 000 ton material varje år.



Carl F är ett visionärt familjeägt avfallshanteringsföretag med 129 års erfarenhet i ryggen. Bolaget ägnar mycket tid åt att utveckla mer hållbara metoder med målet att minimera fotavtrycket i sina avfallshanteringsprocesser. År 2013 monterade man en vindturbin som genererar kraft till återvinningsstationen.



- Vi letar ständigt efter mer effektiva metoder och ZenRobotics sorteringssystem passar oss perfekt. Den fristående processen ger oss en mycket effektiv separation av avfall och robotarna tar dessutom nattskiftet, förklarar Carl Fredrik Jönsson, fjärde generationen i familjeföretaget. Enligt honom har utvecklingen inom avfallshantering stått still i några år, och många i branschen är nöjda med rådande situation. På Carl F tycker man dock att det förbränns alldeles för mycket avfall i Sverige och man vill ta tillvara på mer användbart material i avfallet.



- Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, förklarar Carl Fredrik Jönsson.



Malmöinstallationen är ett perfekt exempel på en enkel men ändå effektiv sorteringsprocess för blandat bygg- och rivningsavfall och industriavfall. Linjen har körts även nattetid, vilket ökar kapaciteten i processen. Carl F:s användning av systemet är världsunikt, i och med att det drivs av företagets egna vindkraftverk. Sorteringen har därmed en minimal miljöpåverkan.



ZenRobotics Recycler, som distribueras i Sverige av Ingenjörsfirman J Mared AB, är världens första robotsystem för avfallssortering. Systemet möjliggör en flexibel och automatiserad avfallssortering även i mindre skala. Systemet kan tränas till att känna igen nya fraktioner och på så sätt uppnås en mer optimerad källsortering eftersom systemet kan sortera flera fraktioner samtidigt. En liknande flexibilitet har inte varit tillgänglig inom avfallssortering förut.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141