Unikt robotsystem för avfallssortering i Sverige

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

 Avfallshanteringsbolaget Carl F i Malmö har investerat i ett unikt system för robotiserad sortering av avfall.

Det är ZenRobotics Ltd som levererat robotsorteringssystemet ZenRobotics Recycler till Carl F. Robotsorteringslinjen har varit i drift sedan februari och är den första i sitt slag i Sverige. Investeringen i ett robotsystem gör sorteringen av avfall mer precis och kan rädda upp till 12 000 ton material varje år.Carl F är ett visionärt familjeägt avfallshanteringsföretag med 129 års erfarenhet i ryggen. Bolaget ägnar mycket tid åt att utveckla mer hållbara metoder med målet att minimera fotavtrycket i sina avfallshanteringsprocesser. År 2013 monterade man en vindturbin som genererar kraft till återvinningsstationen.- Vi letar ständigt efter mer effektiva metoder och ZenRobotics sorteringssystem passar oss perfekt. Den fristående processen ger oss en mycket effektiv separation av avfall och robotarna tar dessutom nattskiftet, förklarar Carl Fredrik Jönsson, fjärde generationen i familjeföretaget. Enligt honom har utvecklingen inom avfallshantering stått still i några år, och många i branschen är nöjda med rådande situation. På Carl F tycker man dock att det förbränns alldeles för mycket avfall i Sverige och man vill ta tillvara på mer användbart material i avfallet.- Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, förklarar Carl Fredrik Jönsson.Malmöinstallationen är ett perfekt exempel på en enkel men ändå effektiv sorteringsprocess för blandat bygg- och rivningsavfall och industriavfall. Linjen har körts även nattetid, vilket ökar kapaciteten i processen. Carl F:s användning av systemet är världsunikt, i och med att det drivs av företagets egna vindkraftverk. Sorteringen har därmed en minimal miljöpåverkan.ZenRobotics Recycler, som distribueras i Sverige av Ingenjörsfirman J Mared AB, är världens första robotsystem för avfallssortering. Systemet möjliggör en flexibel och automatiserad avfallssortering även i mindre skala. Systemet kan tränas till att känna igen nya fraktioner och på så sätt uppnås en mer optimerad källsortering eftersom systemet kan sortera flera fraktioner samtidigt. En liknande flexibilitet har inte varit tillgänglig inom avfallssortering förut.
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Stipendium till engagerad komet-ledare

"Laga plast istället för att byta ut"

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

De delar resurser, energi och utrustning

170 000 ton koldioxid, 750 ton fosfat och 190 ton svaveldioxid. Det har ett industrinätverk utanför Norrköping besparat miljön årligen genom så kallad industriell symbios.

Forum för cirkulära materialflöden

Sveriges biopannor kan klara omställning till förnybara bränslen

Med tio års energiforskning banar Chalmers nu vägen för en radikal omställning mot förnybara bränslen. Vill se förgasning av biomassa på bred front. ”Vi kan producera förnybart bränsle som motsvarar 10 procent av världens flygbränsle”

Nyhetsbrev

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Arkiv

Välkomnar nyordning för förpackningar och tidningar

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Centerförslag löser inte problemet

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Ny hållbarhetschef

Storbrand på Filbornatippen i Helsingborg

Vill förbjuda engångsprodukter av plast

Uppmanar till avfallsminskning

Att producera en enda mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kg. Det är avfall som konsumenten aldrig ser.

Återvinningen av plast måste öka

Biokompositer som ersätter plast

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

H&M tar cirkulärt grepp om förpackningar

1

Hungriga bakterier renar vattnet

Bara vart tredje storbolag cirkulärt

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

IVL förstärker

Premiär för pant på smoothie

Ragn-Sells säljer konsult- och utbildningsföretag

Internationell marknadsföring av svenska miljöteknikföretag

Erikshjälpen startar e-handel

Debatt
Skala ned renoveringarna

Forskarnytt
Ny metod förbättrar sortering av hushållsavfall

Inför digital pant på plastpåsar

Bygger ny förbehandling för biogas

Robot återvinner iPhone

Forskarnytt
Muterande enzym bryter ner PET

Ministerbesök vid klädåtervinning

Blom frikänd

Digital plattform för resttyger

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128